Další polévka co se mi vnutila do repertoáru. Tentokrát za to může červená čočka, kterou jsem dlouho obcházel v regálech bez povšimnutí, až mi jednou náhodou skončila v košíku a od té doby ji doma musím mít doma v zásobě pořád. Oproti ostatním luštěninám je naprosto jednoduchá na přípravu, nemusí se dlouze namáčet ani dlouze vařit, nenadýmá a k tomu je eště navíc dost dobrá. Při přemejšlení co s ní, jsem v hlubokých vodách internetu narazil na tenhle recept. Párkrát jsem ho uvařil a protože je to děsně dobrý, rychlý a jednoduchý musim se o něj podělit.
Suroviny:
tak na 4 porce
- 200g červené čočky, propláchnuté
- 3/4 litru zeleninového vývaru nebo vody
- 1 menší mrkev, na čtvrt kolečka
- jeden řapík, nebo kousek kořene celeru, na kostičky
- jedna malá cibule, na drobno
- stroužek česneku, nasekaný
- plechovka krájených rajčat
- lžička pasty sambal oelek, nebo jiné pálivé pasty
- hrst nasekaného koriandru
- sůl, pepř
- zakysaná smetana k podávání
Na oleji ve větším hrnci opečeme cibuli, česnek, mrkev a celer 5 minut. Přidáme čočku, promícháme a přidáme rajčata a sambal oelek, zalijeme horkou vodou/vývarem a 10-15 minut provaříme aby čočka změkla. Nakonec dochutíme solí a pepřem a už mimo plotnu zamícháme koriandr. Při podávání přidáme lžící zakysané smetany.
Docela si teď celkově ujíždim na luštěninách, vege věcech a podobnejch srandách (dokonce jsem si málem koupil kuchařku pro vegetariány) takže toho tady bude asi víc než masa...
A sháním novej foťák takže i ty fotky budou zase vypadat lépe :-)