Pro tento měsíc hostila výzvu Maranda z blogu
Jolts & Jollies, která miluje mexickou kuchyni. A proto si pro nás připravila recepty na tamales. O tamales jsem jaktěživ neslyšel, ale teta
Wiki mi řekla že to je starodávné jídlo z dob Aztéků a podobných dávných jihoamerických civilizací. Je to hmota uplácaná z kukuřičné mouky, naplněná něčím dobrým a to vše, je zabalené v kukuřičném nebo jiném listě a uvařené v páře. A navíc je to děsně dobrý... A já si k tomu navíc udělal salsu verde.
Tamales s kuřetem a tomatillos
dělal jsem z poloviční dávky takže tak na 10-12 kousků
Hmota:
- 130g sádla
- lžička soli
- tři čtvrtě lžičky prášku do pečiva
- 240g masa harina (kukuřičné mouky)
- 180-240ml kuřecího vývaru (já použil zeleninovej, kuřecí nebyl v mrazáku)
Náplň:
všechny mexický věci jsem koupil
tady
- 1 kuřecí prso
- 200g tomatillos (mexická zelená rajčata, použil jsem plechovku)
- 2 serrano papričky (podobné jalapeňos, kterými se dají nahradit)
- 2 stroužky česneku
- 240ml kuřecího vývaru (taky byl zeleninovej)
- koriandr, nasekaný
- sůl
Salsa verde:
v podstatě vymyšlená z přebytků z plechovek :-)
- 200g tomatillos
- 1 serrano paprička
- půlka červené cibule
- hrst koriandru
- sůl, pepř
Úplně nejdřív je potřeba vzít kukuřičné listy, zalít vodou ve velkém hrnci, nečim zatížit (třeba menší hrnec naplněněj taky vodou) aby nevykukovali a nechat namáčet min. 3 hodiny, ale klidně i celej den.
Potom uděláme salsu. Takže všechno nasekáme, smícháme a dáme do lednice vychladit.
Teď náplň: kuře očistíme, osolíme a uvaříme. Uvařené pomocí vidličky, nebo rukou natrháme na vlákna.
Tomatillos společně s papričkama a česnekem dáme do food processoru a usekáme do pyré. Pyré přendáme do rozehřáté pánve, přivedeme k varu, a přidáme vývar. Za občasného míchání svaříme tak na polovinu objemu. Měly by sme mít ne úplně řidkou pastu. Přimícháme kuře a nasekaný koriandr, a máme hotovo.
Na hmotu v robotu utřeme sádlo se solí a práškem do pečiva Přidáváme postupně masu harinu a na konec přilijeme vývar. Pokud nedrží přisypeme masu.
Tak a teď ta největší sranda, kompletáž. Vezmeme dva listy a nastříháme je na proužky, těma budeme tamales vázat. Zbylé listy taky vyndáme a postupně plníme. A to tak že vezme list, dáme na něj lžíci hmoty rozetřeme po horní polovině listu a na to dáme lžíci náplně. No a potom to asi
takhle zabalíme. Převážeme kukuřičnou šňůrkou a vaříme v páře na stojáka 40 minut. Chce to vysokej hrnec a nějak je v tom hrnci
podepřít, ale de to... Podle mě by šli vařit na páře i naležato, ale vyzkoušeno nemám.
A podáváme, se salsou a rozbalené samozřejmě...
|
Podáváme se salsou a rozbalené samozřejmě... |