Pro tentokrát mě na TDK zase dostlaly. Shelley a její dvojče Ruth si pro nás na měsíc říjen připravily Moo Shu o kterém jsem jaktěživ neslyšel... Takže. Je to klasické stir fry původem ze severní Číny, které se stalo populární v 60. a 70. letech v amerických "čínách" (kéž by u nás v "čínách" vařily origoš čínské jídlo....).
Většinou se podává na tenkých plackách přelité Hoisin omáčkou, kterou jsme také měli za úkol udělat.
A jak na to...
Moo Shu:
tak na 4 porce
- 400g vepřové panenky
- 2 hrsti sušených hub (nejlépe černé houby, ale já použil směs českých sušených hříbků. Mám jich totiž spousty..)
- 100g bambusových výhonků (tenké nudličky)
- tak čtvrt hlávky čínského zelí
- 2 celé jarní cibulky
- 3 velká vajíčka
- lžíce sojové omáčky
- dvě lžíce rýžového vína
- pár kapek sezamového oleje
- sůl podle chuti
- olej na smažení
Nejdřív si všechno nakrájíme. Maso na nudličky, zelí na proužky a cibulky na kolečka. Lehce ušlehaná vajíčka osolíme a v rozpáleném woku z nich uděláme míchaná vajíčka, ne uplně tuhá. Dáme stranou. Rozpálíme další olej a opékáme panenku dokud nezmění barvu. Přidáme houby,zelí, bambus, cibulky a 2-3 minuty smažíme. Přidáme sojovku, rýžové víno, osolíme, pořádně promícháme a smažíme další 2 minutky. Teď přidáme vajíčka a dobře promícháme (nezapomeneme je tam dát jako se to povedlo mě...) a na konec přidáme sezamový olej a dobře promícháme...
Mám malý wok... |
Tenké palačinky:
tak na 15 placek
- 280g hladké mouky
- 150ml vařící vody (opravdu vařicí, aby nám z mouky pustilo co nejvíc lepku)
- lžička oleje
- trochu mouky na válení
Do mouky vlijeme vařící vodu a mícháme, přidáme olej. Postupně uhněteme hladké těsto, které zabalíme na půl hodiny do vlhké teplé utěrky. Na pomoučněné ploše těsto 6-8 minut hněteme dokud není krásně hladké. Poté rozdělíme na dvě části (tu z kterou nepracujem vrátíme do utěrky ať neosychá) a z každé uděláme váleček, který rozdělíme na cca. 6-7 kousků . Z kousků uválíme kuličky a z těch tenké placky v průměru tak 15cm. Ty pečeme na sucho na pánvi z každé strany tak 2 min. do zlata. Opečené placky udržujem přikryté. A pokud možno hned podáváme, jinak hrozně gumovatěj...
Hoisin omáčka:
- 60ml sojové omáčky
- 2lžíce burákového másla
- lžíce medu nebo melasy
- 10ml bílého viného octa
- 1/8 lžičky sušeného česneku (já dal jeden malý stroužek normálního, sušenej nevedu)
- 10ml sezamového oleje
- 20kapek tabasca
- špetka černého pepře
Tady je to jednoduchý. Všechno dáme nejlépe do zavařovačky. Zavřem a třeseme s ní dokud nemáme omáčku.. Nebo popřípadě ušleháme normálně v misce, ale neni to taková sranda...
A když máme
všechno hotovo, tak na talíř dáme placku na tu 2-3 lžíce Moo
shu, lžíci omáčky a uděláme z placky takovej malej wrap. A nebo
placky jenom přikusujem.. Jak kdo chce.. Každopádně je to děsně
dobrý. A chutnalo i rodičům které sem pozval na oběd. Určitě
Moo shu eště někdy udělám...