30. prosince 2011

Thajské kari s tofu a lilky.


Hahá, tak konečně jsem se dokopal napsat recept na slibované kari z domácí pasty. Vařil jsem ho asi před třemi týdny po návštěvě v Sapě, kde jsem si nakoupil spoustu výbornejch surovin a nádobí, dobře se najedl a vůbec koukal jak puk jak je to tam supr. Na kari jsem si tam konkrétně koupil roztomilý thajský lilky, jasmínovou rýži do mého nového rýžovaru, šalotky a spoustu koriandru. Snažil jsem se ho tentokrát udělat z opravdu origoš surovin a myslím si že se i docela povedlo, i když pár lidí u stolu trošku brečelo kvůli pálivosti. Ale správné thajské kari prostě pálit musí. 


Suroviny na 4 porce:
  • 400g tofu na kostičky
  • 8 thajských lilků, rozčvtrcených (nebo jeden menší fialovej)
  • 2 šalotky na plátky (pokud nejsou, normální cibuli nedávat)
  • dvě lžíce kari pasty (kupovaná taky dobrá)
  • 600ml kokosového mléka
  • stonek citronové trávy, rozbouchnutý plochou stranou nože
  • 4 kaffirové listy (nemusí být, ale mražené maj v Thai Asian food shopu a sušené v M&S)
  • šťáva z půlky limetky
  • tak 2 lžíce rybí omáčky, plus na dochucení (pokud máte kupovanou pastu, tak pozor, sama o sobě bývá už dost slaná)
  • kdo chce, může dát i chilli papričku, ale já měl už dost ostrou pastu 
  • trocha oleje
  • spousta koriandru, nasekaného
  • jasmínová rýže jako příloha
Nejdřív si všechno pěkně nakrájíme a připravíme k ruce, protože pak už je to fofr :-) Ve woku na rozpáleném oleji necháme minutku rozvonět kari pastu. Přilijeme kokosové mléko. Přidáme tofu, lilky, kaffir listy a citronovou trávu. Dáme rybí omáčku a šťávu z půlky limetky a necháme tak 15-20 minut vařit dokud nejsou lilky měkké. Ochutnáme, popřípadě dochutíme omáčkou nebo limetkou a přisypeme koriandr. A ihned podáváme s připravenou jasmínovou rýží.


Tohle jídlo má tu výhodu, že si do něj každý může dát, co má rád. Jakékoliv maso, tofu, krevety a v podstatě i jakoukoliv zeleninu. A vždycky z toho bude dobrota, na které u některých jedinců vzniká závislost.

3 komentáře:

  1. Objevila jsem tě přes naše Google analytics, dobrej blog a tenhle recept zvlášť!
    - Karol, Vývařovna

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju, děkuju. Já se zas vždy dobře pobavim u Vás na Vývařovně...

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Jendo,

    kromě ostatních moc pěkných jídel u tebe na blogu oceňuji zvlášť tento, protože obsahuje moje milované tofu a líbí se mi, že nad ním neohrnuješ nos. Spousta pánů jej podle mne zbytečně škatulkuje jako maso-náhražku, ačkoliv v asijské kuchyni má celkem výsadní právo. Takže za mne díky!

    Pipi
    http://leblogdepipi.blog.cz/

    OdpovědětVymazat