Hahá, tak konečně jsem se dokopal napsat recept na slibované kari z domácí pasty. Vařil jsem ho asi před třemi týdny po návštěvě v Sapě, kde jsem si nakoupil spoustu výbornejch surovin a nádobí, dobře se najedl a vůbec koukal jak puk jak je to tam supr. Na kari jsem si tam konkrétně koupil roztomilý thajský lilky, jasmínovou rýži do mého nového rýžovaru, šalotky a spoustu koriandru. Snažil jsem se ho tentokrát udělat z opravdu origoš surovin a myslím si že se i docela povedlo, i když pár lidí u stolu trošku brečelo kvůli pálivosti. Ale správné thajské kari prostě pálit musí.
Suroviny na 4 porce:
- 400g tofu na kostičky
- 8 thajských lilků, rozčvtrcených (nebo jeden menší fialovej)
- 2 šalotky na plátky (pokud nejsou, normální cibuli nedávat)
- dvě lžíce kari pasty (kupovaná taky dobrá)
- 600ml kokosového mléka
- stonek citronové trávy, rozbouchnutý plochou stranou nože
- 4 kaffirové listy (nemusí být, ale mražené maj v Thai Asian food shopu a sušené v M&S)
- šťáva z půlky limetky
- tak 2 lžíce rybí omáčky, plus na dochucení (pokud máte kupovanou pastu, tak pozor, sama o sobě bývá už dost slaná)
- kdo chce, může dát i chilli papričku, ale já měl už dost ostrou pastu
- trocha oleje
- spousta koriandru, nasekaného
- jasmínová rýže jako příloha
Nejdřív si všechno pěkně nakrájíme a připravíme k ruce, protože pak už je to fofr :-) Ve woku na rozpáleném oleji necháme minutku rozvonět kari pastu. Přilijeme kokosové mléko. Přidáme tofu, lilky, kaffir listy a citronovou trávu. Dáme rybí omáčku a šťávu z půlky limetky a necháme tak 15-20 minut vařit dokud nejsou lilky měkké. Ochutnáme, popřípadě dochutíme omáčkou nebo limetkou a přisypeme koriandr. A ihned podáváme s připravenou jasmínovou rýží.
Objevila jsem tě přes naše Google analytics, dobrej blog a tenhle recept zvlášť!
OdpovědětVymazat- Karol, Vývařovna
Děkuju, děkuju. Já se zas vždy dobře pobavim u Vás na Vývařovně...
OdpovědětVymazatAhoj Jendo,
OdpovědětVymazatkromě ostatních moc pěkných jídel u tebe na blogu oceňuji zvlášť tento, protože obsahuje moje milované tofu a líbí se mi, že nad ním neohrnuješ nos. Spousta pánů jej podle mne zbytečně škatulkuje jako maso-náhražku, ačkoliv v asijské kuchyni má celkem výsadní právo. Takže za mne díky!
Pipi
http://leblogdepipi.blog.cz/