18. prosince 2011

Prosincová výzva The daring cooks - Čínské plněné knedlíčky Bao



Přiznám se bez mučení že The daring cooks začínám nák flákat. Tentokrát bylo za úkol udělat Cha sui, což je grilovaná vepřová panenka, marinovaná ve směsi koření a nějakého Shaoxing cooking wine. Z panenky se potom měla udělat směs a tou naplnit buďto pečené, nebo napařované knedlíčky. Do panenky se mi ale z důvodu užití pro mě dále neupotřebitelných surovin moc nechtělo, a tak jsem si vybral  houbičkovou náplň. Která byla určena primárně pro vegetariány. Tak se na mě nebudou v TDK zlobit :-)

Na knedlíčky:
tak 20 kousků

  • 240ml teplého mléka
  • pytlíček, 8gr sušeného droždí
  • 60g cukru
  • lžíce oleje
  • 2g soli
  • 420g mouky
Na náplň:
  • 400g směsi hub, nadrobno pokrájených (bílé nebo krémové žampiony, šitake, portobela, zkrátka co najdete v krámě :-)
  • 2 šalotky na drobno
  • lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • lžíce hoisin omáčky
  • lžička sezamového oleje
  • 60 ml zeleninového vývaru (já použil vodu z namáčení sušených šitake a posloužila výborně)
  • lžička kukuřičného škrobu
  • olej
Nejprve zaděláme těsto. Do teplého mléka rozmícháme cukr, sůl a olej. Přisypeme droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek, trvá to tak 10-15 minut. Poté směs přilijeme do prosáté mouky a vypracujeme těsto které tak 10 minut hněteme pomocí rukou dokud není krásně vláčné. Dáme do lehce naolejované misky přikryjeme a necháme tak 2 hodiny kynout. Nakynuté těsto rozdělím na dvacet kousků. Každý rozválíme na 7-8 centimetrovou placku. Doprostřed dáme lžíci směsi a tvoříme "krásné" knedlíčky.Necháme  eště 20 minut nakynout a potom vaříme v páře položené na pečícím papíře 12 minut.
Mezi kynutím si uděláme náplň. Ve woku rozhřejem olej, orestujem šalotky a přidáme houby. Vaříme do měkka a dokud se nevypaří většina vody z hub. Přidáme všechny omáčky a sezamový olej. Po chvíli přidáme škrob smíchaný s vývarem. A vaříme 2 minutky dokud se směs nezahustí. Necháme vychladnou a nacpem do knedlíčků.

Knedlíčky sou to pěkný a navíc i docela dobrý, ani příprava neni tak složitá jak se zdá. Ale jestli někdy vyzkouším i tu verzi z panenky tak je udělám méně sladké.  
Jo a doufám že do příště se  polepšim s datem postování, ale přes vánoce jsem na to prostě nějak neměl čas.


Žádné komentáře:

Okomentovat