17. ledna 2012

Lednová výzva The daring cooks - Tamales


Pro tento měsíc hostila výzvu Maranda z blogu Jolts & Jollies, která miluje mexickou kuchyni. A proto si pro nás připravila recepty na tamales. O tamales jsem jaktěživ neslyšel, ale teta Wiki mi řekla že to je starodávné jídlo z dob Aztéků a podobných dávných jihoamerických civilizací. Je to hmota uplácaná z kukuřičné mouky, naplněná něčím dobrým a to vše, je zabalené v kukuřičném nebo jiném listě a uvařené v páře. A navíc je to děsně dobrý...  A já si k tomu navíc udělal salsu verde.


Tamales s kuřetem a tomatillos
dělal jsem z poloviční dávky takže tak na 10-12 kousků
takže je potřeba tak 14 kukuřičných listů

Hmota:
  • 130g sádla 
  • lžička soli
  • tři čtvrtě lžičky prášku do pečiva
  • 240g masa harina (kukuřičné mouky)
  • 180-240ml kuřecího vývaru (já použil zeleninovej, kuřecí nebyl v mrazáku)
Náplň:
všechny mexický věci jsem koupil tady
  • 1 kuřecí prso
  • 200g tomatillos (mexická zelená rajčata, použil jsem plechovku)
  • 2 serrano papričky (podobné jalapeňos, kterými se dají nahradit)
  • 2 stroužky česneku
  • 240ml kuřecího vývaru (taky byl zeleninovej)
  • koriandr, nasekaný
  •  sůl
Salsa verde:
v podstatě vymyšlená z přebytků z plechovek :-)
  • 200g tomatillos
  • 1 serrano paprička
  • půlka červené cibule
  • hrst koriandru
  • sůl, pepř
Úplně nejdřív je potřeba vzít kukuřičné listy, zalít vodou ve velkém hrnci, nečim zatížit (třeba menší hrnec naplněněj taky vodou) aby nevykukovali a nechat namáčet min. 3 hodiny, ale klidně i celej den.
Potom uděláme salsu. Takže všechno nasekáme, smícháme a dáme do lednice vychladit.
Teď náplň: kuře očistíme, osolíme a uvaříme. Uvařené pomocí vidličky, nebo rukou natrháme na vlákna.
Tomatillos společně s papričkama a česnekem dáme do food processoru a usekáme do pyré. Pyré přendáme do rozehřáté pánve, přivedeme k varu, a přidáme vývar. Za občasného míchání svaříme tak na polovinu objemu. Měly by sme mít ne úplně řidkou pastu. Přimícháme kuře a nasekaný koriandr, a máme hotovo.
Na hmotu v robotu utřeme sádlo se solí a práškem do pečiva Přidáváme postupně masu harinu a na konec přilijeme vývar. Pokud nedrží přisypeme masu. 
Tak a teď ta největší sranda, kompletáž. Vezmeme dva listy a nastříháme je na proužky, těma budeme tamales vázat. Zbylé listy taky vyndáme a postupně plníme. A to tak že vezme list, dáme na něj lžíci hmoty rozetřeme po horní polovině listu a na to dáme lžíci náplně. No a potom to asi takhle zabalíme. Převážeme kukuřičnou šňůrkou a vaříme v páře na stojáka 40 minut. Chce to vysokej hrnec a nějak je v tom hrnci podepřít, ale de to... Podle mě by šli vařit na páře i naležato, ale vyzkoušeno nemám.  
A podáváme, se salsou a rozbalené samozřejmě...

Podáváme se salsou a rozbalené samozřejmě...


    






8 komentářů:

  1. Hezky jsi to napsal a navic to bylo strasne moc dobry... Dik :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Prozraď, kde si sehnal kuku listy?

    OdpovědětVymazat
  3. Náhodou jsem na ně narazil tady v tom e-shopu.
    http://viva-la-vida.cz/scripts/podrobnosti.php?IDZ=61

    OdpovědětVymazat
  4. aha, no to jsem sice objevila také, ale píšou tam, že hmotnost položky je padesát kilo.. a to se mi nějak nechtělo objednávat... Ty si to objednal? Nezbyly ti nějaké?

    OdpovědětVymazat
  5. 50kg jich naštěstí nebylo :-) a pár my jich zbylo asi 8 kousků... Který klidně daruji...

    OdpovědětVymazat
  6. a kolik jich teda bylo? klidně si je objednám, ale ráda se nechám i obdarovat. pobývám na palmovce a letné. Měl bys někdy čas?

    OdpovědětVymazat
  7. Hele bylo jich tam kolem deseti v jednom balení, já si koupil dvě... A času mám ted spousty...

    OdpovědětVymazat
  8. já taky, tak kdy a kde? Kdyžtak email kim.moula@gmail.com. Můžem pokecat...třeba o jídle :-D

    OdpovědětVymazat