24. prosince 2012

Sambal oelek co neni oelek...


To je tak když si člověk najde recept, uvaří ho a pak se teprv podívá na Wiki a vůbec... Sambal Oelek jsem si vždy kupoval a věděl tak akorát že v něm je spousta chilli, takže recept co jsem našel se mi líbil a tak jsem ho udělal. Sambaly jsou asijské (Indonésie, Malajsie, Filipíny...) ostré pasty tlučené v hmoždíři a je jich spousta, všude se dělají jinak. Sambal Oelek by měly být jenom papričky a sůl... V tomhle je toho víc, takže  pasta dodává kromě pálivosti i chuť (dobrou :-), tak doufám že nikomu z obdarovaných nebude vadit že to neni uplně originál recept :-) Vymyslel jsem to totiž hlavně jako dárek pro rodinu a kamarády, co mají rádi ostré jako já...

Sambal:
asi tak na 1 litr hotové pasty, pude i dělit komu se nechce dělat takové množství

  • 450g chilli papriček (použil jsem odrůdu Birds eye)
  • 150g zázvoru 
  • 150g česneku
  • 2 stonky citronové trávy, pouze bílé části
  • 2dcl octa
  • 220g cukru
  • 2 lžičky soli
  • kůra z jedné limetky
Papričky, zázvor, česnek a citronovou trávu očistíme nakrájíme a rozdrtíme v hmoždíři postupně na pastu. Pokud máte food processor, doporučuju zpracovat v něm. Přidáme ocet, promícháme a v hrnci přivedeme k varu. Necháme pár minut provařit, přidáme cukr a mícháme dokud se nerozpustí. Osolíme, eště chvilku provaříme, přidáme limetkovou kůru a stáhneme z plotny. Horké plníme do sterilizovaných skleniček. V lednici by měl vydržet několik týdnů...

Drtit v hmoždíři skoro kilo věcí je sranda, mám mozoly, ruce mě pálily dva dny, ale doufám že všem obdarovaným bude pasta chutnat. Dá se použít na dochucení asijských styr fry nebo na naložení masa, tofu apod. Na jaře přihodim nějakej recept :-)

Mějte pěkný vánoce i novej rok! 


2 komentáře:

  1. Hezký nový rok i tobě! Moc jsem poslední dobou nestíhala, jsem moc ráda, že jsi zpět! A obdivuju tě, drtit to ručně, to by se mi teda nechtělo :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chvílema jsem přemýšlel o prohození hmoždíře voknem, ale nakonec to stálo za to :-) Děkuju a těšim se na nové recepty v novém roce...

      Vymazat