14. prosince 2012

Prosincová výzva The daring cooks - Sheperd's Pie

Patnáct minut před západem slunce se fotí prostě blbě...

I'am back :-)
A rovnou s výzvou pro TDK, kterou tentokrát hostila Andy z blogu  Today’s the Day I cook. Tento měsíc jsme měli navařit Paté Chinois, což je starý francouzsko-kanadský recept na mleté maso zapečené z bramborovou kaší, a nebo recept podobný, protože v různých obměnách se toto jídlo vaří na více místech po světě. Například v Británii je to Sheperd's Pie, který jsem si vybral já, a to podle receptu Gordona Ramsayho.

Sheperd's Pie:
tak na 4 porce

Na náplň:
  • 1/2 kila mletého masa (jehněčí nebo hovězí), já použil hovězí, TRMS Rulez!!
  • jedna velká mrkev, nadrobno a nebo nastrouhaná
  • jedna větší cibule, nadrobno
  • stroužek česneku, drcený
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 2dcl červeného vína
  • 1dcl kuřecího vývaru
  • pár střiků worchesteru
  • čerstvý tymián a rozmarýn
  • sůl, pepř
Na kaši:
  • 1/2 kila brambor
  • 200ml smetany
  • kousek másla
  • dva žloutky
  • hooodně parmazánu, gran moravie..... 

Uvaříme brambory, rozmačkáme, přidáme ostatní ingredience na kaši, promícháme a dáme stranou.
Na rozpáleném oleji zarestujem cibuli s mrkví, přidáme maso a za stálého rozhňácávání necháme rovnoměrně opéct. Osolíme a opepříme. Přidáme bylinky, česnek, worchester a červené víno. Po chvíli podlijeme vývarem a necháme dvacet minut dusit. Většinu tekutiny necháme vydusit. Hotovou směs dáme na dno zapékací misky, pokryjeme kaší a navrch bohatě posypeme parmezánem. Můžeme trošku okrasně upravit povrch vidličkou... A dáme na 20 minut do trouby vyhřáté na 200°C.   

Jídlo je to trošku nefotogenický, ale o to víc dobrý! Ideální jídlo pro větší skupinu lidí. Musim ho vyzkoušet i z jehněčím, ale to jsem tentokrát nesehnal...

Jinak blog znova a hlavně eště lépe rozjedu! Mám teď obří kuchyň a strávníky, tak to pude samo :-)




7 komentářů: