27. května 2012

Květnová výzva The daring cooks - Boeuf Bourguignon


Tak takhle výzva mě bavila moc, klasickej francouzskej recept kterej jsem chtěl uvařit už hrozně dlouhou dobu,   ale jako spousty receptů jsem to odkládal a odkládal. O to větší jsem měl radost když jsem si přečetl že pro květen je výzva právě Boeuf Bourguignon. Výzvu hostila Fabi a připravila klasiku podle Julie Child plus tofu verzi pro vegetariány. No a protože se mi nechtělo vařit si takovou dobrotu jen doma pro sebe, udělali jsme u kamaráda co má mnohem vetší a hezčí kuchyni než já, menší vařící večírek. A protože byl přítomný i jeden vegetarián, tak sem pro jistotu najednou vařil dvě verze... Byla to fuška ale občas někdo pomohl a navíc jsme k tomu měli docela dost Cabernetu Moravia od Kosíka (taky podle toho vypadaj ty fotky :-). Protože na správné BB jsou potřeba láhve vína minimálně tři, jedna do jídla, jedna pro kuchaře a jedna k jídlu. No bylo jich víc...

všechny suroviny řádně připraveny...
Recept se skládá z vícero částí, takže postupně. Cibulky a žampiony jsou pro normální i vege verzi stejné takže začnu s nima, ale ideální čas na ně během vaření přichází když jde maso do trouby...

Dušené cibulky:
zmíněné množství je na 6 porcí

  • 24 malých šalotek, oloupané a ponechané v celku
  • lžíce másla
  • lžíce oleje
  • 120 ml červeného vína, nebo vývaru
  • bylinky - bobkový list, tymián, petrželka
Na rozpáleném tuku opečeme cibulky ze všech stran do hněda, nerozmačkat! Podlijeme tekutinou přidáme bylinky a 40-50 minut dusíme do změknutí cibulek a odpaření veškeré tekutiny. Dáme stranou a pokoušíme se neujídat...


Žampiony na másle:

  • 450g očištěných žampionů
  • lžíce másla
  • lžíce oleje
Menší žampiony necháme v celku vetší nakrájíme na čtvrtky. Rozpálíme tuk a restujeme žampiony tak 5 minut aby krásně zhnědli ze všech stran. Pokud je hub moc, restujeme ve více várkách aby se  v pánvi nemačkali, pak by byly dušený a to nechceme. 

Tak a teď to hlavní:
na 6 porcí
  • 170g slaniny v celku
  • 1,3kg předního hovězího nakrájené na 5cm kostky a důkladně osušené papírovými utěrkami!
  • 1 větší mrkev na kolečka
  • 1 větší cibule na půlkolečka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • láhev dobrého červeného (nejlépe samozřejmě Burgundské, ale hlavně je důležité aby vám víno chutnalo)
  • půl litru hovězího vývaru
  • lžíce rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku, podrcený
  • tymián, bobkový list
  • sůl, pepř
Slaninu nakrájíme na vetší proužky a ty deset minut táhneme mírným varem, slijeme a osušíme. Předehřejeme si troubu na 230°C. V velkém hrnci nejlépe litinovém vhodném do trouby smažíme slaninu 3 minuty, dáme stranou. Tuk ze slaniny rozpálíme co nejvíc to de a postupně na něm opékáme maso ze všech stran aby nám krásně zhnědlo. Chce to opravdu klidně ve více várkách, aby každá kostička měla svůj prostor pro rovnoměrné zatáhnutí a zhnědnutí. Maso odkládáme ke slanině. V tom samém tuku opečeme zeleninu také do zhnědnutí. Zeleninu potom dáme okapat do cedníku od přebytečného tuku. Nyní maso a slaninu vrátíme do hrnce, osolíme, opepříme, rovnoměrně obalíme v hladké mouce a v odkrytém hrnci dáme na 4 minuty do rozpálené trouby. Vyndáme maso pootáčíme a šup na další 4 minuty do trouby, na masu se tím vytvoří krásna krustička a bude eště lepčejší. Vrátíme na sporák přidáme zeleninu podlijeme vínem a vývarem. Přidáme protlak, bylinky, česnek a přikryté vrátíme do trouby stažené na 160°C na 3-4 hodinky dusit. Mezitím uděláme houby a cibulky, umyjeme nádobí a popijeme trochu vína. Až je maso měkké      
postavíme hrnec na sporák a všechno maso, slaninu a zeleninu vybereme děravou naběračkou stranou. Omáčku potom zredukujeme na požadovanou hustotu, vrátíme maso přidáme cibulky, houby a tadá po 5 hodinovém kuchyňském maratonu podáváme...


tentokrát mají fotky opravdu spíše dokumentární charakter...


Tofu Bourguignon
tak na dvě porce

  • 250g tofu na kostičky
  • 1 mrkev na kolečka
  • 1 cibule na půlkolečka
  • stroužek česneku, podrcený
  • lžíce hladké mouky
  • 250ml červeného vína
  • 250ml zeleninového vývaru
  • lžíce rajčatového protlaku
  • tymián, bobkový list, petrželka
  • cibulky a žampiony
  • sůl, pepř
Na oleji opečeme tofu ze všech stran do hněda, dáme stranou. V stejném hrnci opečeme zeleninu do hněda poté přidáme mouku a 3-4 minuty opékáme aby se nám vytvořila krustička. Osolíme a opepříme, přidáme česnek, protlak, víno, vývar a bylinky. Promícháme a dusíme 20 minut do zhoustnutí omáčky. Přidáme tofu, cibulky, houby, promícháme a eště pár minutek provaříme. Podáváme posipané petrželkou nejlépe s bílou bagetou.

Byla to docela fuška uvařit dvě docela náročná jídla a k tomu vypít tolik vína, ale stálo to za to a byl to i docela povedenej večírek. Originál snad chutnal všem a ač mi přijde tofu verze sebevíc ulítlá, Vlady vypadal že mu taky opravdu chutná, což mi udělalo radost. No a největší radost mi udělalo že sem po tom všem nemusel mejt nádobí :-D



  P.S.: Akorát nemám radost že postuju příspěvek tak pozdě, ale neměl jsem fotil na Vladyho foťák a nějak nám to trvalo než se fotky dostaly ke mně do počítače... No hlavně že jsem to nakonec napsal a můžu se v klidu pouštět do dalšího vaření, trošku více letního charakteru a BB udělám zase pěkně někdy na podzim.  




3 komentáře:

  1. Bylo to skvely, ze :) Ta tofu verze me docela lakala, ale nakonec jsem zustala jen u te klasiky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo :-) já bych se do ní taky normálně nepouštěl ale kamarád je vegetarián tak sem to pro něj uvařil a bylo to opravdu taky dobrý...

      Vymazat
  2. Hmm super změna s tofu, já tohle papkala jen v restauraci..takže už se do toho konečně musím pustit :)

    OdpovědětVymazat