10. června 2012

Risotto s divokým chřestem

¨

Kdo pozdě chodí... známe všichni. Na trhu půl hodiny před koncem toho už  moc nebejvá, ale já prostě nejsem raní ptáče. No o to více mě překvapilo že byl u jednoho stánku stále chřest a jako bonus chřest divoký kterej sem nikdajs nejedl. Koupil sem k němu taky moje oblíbený hnědý žampiony a hned po cestě domu mě napadlo udělat si risotto. 

Suroviny:
  • 100g kulatozrné rýže, nepropláchnuté (arborio, carnaroli)
  • malá cibule, na drobno
  • kousek másla
  • 1dc bíleho vína
  • 1/2 litr osoleného vývaru (kuřecí nebo zeleninovej)
  • velká hrst na kratší kousky posekaného divokého chřestu
  • hrst nastrouhaného parmazánu (já používám teda Gran Moravii) 
  • 3 hnědé žampiony
Na másle zesklovatíme cibulku, přidáme rýži obalíme v másle a podlijeme vínem. Necháme vyvařit a přidáme naběračku vývaru. Za postupného přilejvání vývaru a hlavně stálého míchání (z rýže se vybouchá co nejvíc škrobu a risotto je díky tomu krémovější) vaříme dvacet minut. Na poslední dvě minuty přidáme chřest aby se jenom lehce spařil. Nakonec, už mimo plotnu, posypem parmezán, který po chvíly do risotta zamícháme. Přidal jsem rozpůlené a na másle 15 minut opečené žampiony které jsem ke konci jen osolil a opepřil. 

Recept je to známej, ale pro mě je to asi nejoblíbenější jídlo z rýže vůbec. A s divokým chřestem, kterej je jemnej a moc dobrej je to prostě paráda. Jaro je prostě nejlepší!   





6 komentářů:

  1. Teda, s tím divokým chřestem se ale máš! Já ho ještě nikdy na trhu neviděla a jsem vůbec ráda když náhodou narazím na zelený a né ten bílý... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi to udělalo radost že ho měli eště v půl druhý :-)

      Vymazat
  2. No tak poprosím o jednu porci směr Praha :)) Vypadá to moooc dobře

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hahá, po něm se jen zaprášilo :-) ale třeba ho zas budou mít v sobotu na Kulaťáku...

      Vymazat
  3. teda Jeno, to je krasny :-) Ja delala chrestovy rizoto ve ctvrtek, ale z obycejnyho...

    OdpovědětVymazat