Další polévka co se mi vnutila do repertoáru. Tentokrát za to může červená čočka, kterou jsem dlouho obcházel v regálech bez povšimnutí, až mi jednou náhodou skončila v košíku a od té doby ji doma musím mít doma v zásobě pořád. Oproti ostatním luštěninám je naprosto jednoduchá na přípravu, nemusí se dlouze namáčet ani dlouze vařit, nenadýmá a k tomu je eště navíc dost dobrá. Při přemejšlení co s ní, jsem v hlubokých vodách internetu narazil na tenhle recept. Párkrát jsem ho uvařil a protože je to děsně dobrý, rychlý a jednoduchý musim se o něj podělit.
Suroviny:
tak na 4 porce
- 200g červené čočky, propláchnuté
- 3/4 litru zeleninového vývaru nebo vody
- 1 menší mrkev, na čtvrt kolečka
- jeden řapík, nebo kousek kořene celeru, na kostičky
- jedna malá cibule, na drobno
- stroužek česneku, nasekaný
- plechovka krájených rajčat
- lžička pasty sambal oelek, nebo jiné pálivé pasty
- hrst nasekaného koriandru
- sůl, pepř
- zakysaná smetana k podávání
Na oleji ve větším hrnci opečeme cibuli, česnek, mrkev a celer 5 minut. Přidáme čočku, promícháme a přidáme rajčata a sambal oelek, zalijeme horkou vodou/vývarem a 10-15 minut provaříme aby čočka změkla. Nakonec dochutíme solí a pepřem a už mimo plotnu zamícháme koriandr. Při podávání přidáme lžící zakysané smetany.
Docela si teď celkově ujíždim na luštěninách, vege věcech a podobnejch srandách (dokonce jsem si málem koupil kuchařku pro vegetariány) takže toho tady bude asi víc než masa...
A sháním novej foťák takže i ty fotky budou zase vypadat lépe :-)
Tohle vypadá moc fajn! Přemýšlím, že si to udělám zítra na večeři, červenou čočku jsem si shodou okolností koupila včera :)
OdpovědětVymazatNáš oblíbený Ikea talíř! (Vím, že to není k tématu, ale zrovna včera jsme se doma bavili o naší oplakávané rozbité puntíkaté ikea mističce :)
OdpovědětVymazatČervenou čočku mám ráda, ale nikdy nevím pořádně co s ní. Já to tak mám teda skoro se všema luštěninama, většinu dělám na nějaký dost podobný způsob. V neděli jdu na luštěninové trhy a konferenci, tak se tam třeba najde nějaká inspirace.
Talíř jsem koupil nedávno, nemoh jsem ho tam nechat :-) mám ho právě do sady k puntikatejm mističkám...
VymazatLuštěninová konference zní dost zajimavě. Škoda jen že se koná v Brně, jinak by jsem se šel asi taky podívat...
Hmm luštěniny miluji a tohle vypadá obzvlášť dobře..na svém blogu jsem tě nominovala na ocenění :)
VymazatČervená čočka koupená tak uvidíme:)
OdpovědětVymazatJo, cervena cocka je super :) Taky jsem ji delala v podobe zeleninove polevky a nakonec jsem to i vsechno rozmixovala, dobry to bylo - vazne ujizdime na tech kremovych polevkach :))
OdpovědětVymazatTak jsem zkusila, pastu jsem dala pálivou harissu z M&S a polévku udělala spíš jako kaši a podávala s vajíčkem na měkko. Vynikající, syté a zdravé jídlo!:)
OdpovědětVymazatNo tak hlavně že chutnalo...
VymazatTak červenou čočku jsem ještě neochutnala, ale recept je slibný, tak určitě vyzkouším,krásné barvy na talíři... :)
OdpovědětVymazatTak jsem včera uvařila a ochutnala a byla špičková. I manželovi moc chutnala. Jen jsem nesehnala bohužel koriandr, takže tam místo něj byla plocholistá petřžel. Tak s koriandrem holt příště ;-)
OdpovědětVymazatPetrželka taky dobrá, hlavní je že chutnal...
VymazatDnes uvařeno, jen s čerstvých rajčátek ze zahrádky místo těch plechovkových - a polévka byla vynikající! Moc děkuji za recept, přesně takový jsem hledala!
OdpovědětVymazatjá děkuju a jsem rád že chutnala. Rajčata ze zahrádky budu tiše závidět ;-)
Vymazat