Tak takhle výzva mě bavila moc, klasickej francouzskej recept kterej jsem chtěl uvařit už hrozně dlouhou dobu, ale jako spousty receptů jsem to odkládal a odkládal. O to větší jsem měl radost když jsem si přečetl že pro květen je výzva právě Boeuf Bourguignon. Výzvu hostila Fabi a připravila klasiku podle Julie Child plus tofu verzi pro vegetariány. No a protože se mi nechtělo vařit si takovou dobrotu jen doma pro sebe, udělali jsme u kamaráda co má mnohem vetší a hezčí kuchyni než já, menší vařící večírek. A protože byl přítomný i jeden vegetarián, tak sem pro jistotu najednou vařil dvě verze... Byla to fuška ale občas někdo pomohl a navíc jsme k tomu měli docela dost Cabernetu Moravia od Kosíka (taky podle toho vypadaj ty fotky :-). Protože na správné BB jsou potřeba láhve vína minimálně tři, jedna do jídla, jedna pro kuchaře a jedna k jídlu. No bylo jich víc...
všechny suroviny řádně připraveny... |
Recept se skládá z vícero částí, takže postupně. Cibulky a žampiony jsou pro normální i vege verzi stejné takže začnu s nima, ale ideální čas na ně během vaření přichází když jde maso do trouby...
Dušené cibulky:
zmíněné množství je na 6 porcí
- 24 malých šalotek, oloupané a ponechané v celku
- lžíce másla
- lžíce oleje
- 120 ml červeného vína, nebo vývaru
- bylinky - bobkový list, tymián, petrželka
Na rozpáleném tuku opečeme cibulky ze všech stran do hněda, nerozmačkat! Podlijeme tekutinou přidáme bylinky a 40-50 minut dusíme do změknutí cibulek a odpaření veškeré tekutiny. Dáme stranou a pokoušíme se neujídat...
Žampiony na másle:
- 450g očištěných žampionů
- lžíce másla
- lžíce oleje
Menší žampiony necháme v celku vetší nakrájíme na čtvrtky. Rozpálíme tuk a restujeme žampiony tak 5 minut aby krásně zhnědli ze všech stran. Pokud je hub moc, restujeme ve více várkách aby se v pánvi nemačkali, pak by byly dušený a to nechceme.
Tak a teď to hlavní:
na 6 porcí
- 170g slaniny v celku
- 1,3kg předního hovězího nakrájené na 5cm kostky a důkladně osušené papírovými utěrkami!
- 1 větší mrkev na kolečka
- 1 větší cibule na půlkolečka
- 2 lžíce hladké mouky
- láhev dobrého červeného (nejlépe samozřejmě Burgundské, ale hlavně je důležité aby vám víno chutnalo)
- půl litru hovězího vývaru
- lžíce rajského protlaku
- 2 stroužky česneku, podrcený
- tymián, bobkový list
- sůl, pepř
Slaninu nakrájíme na vetší proužky a ty deset minut táhneme mírným varem, slijeme a osušíme. Předehřejeme si troubu na 230°C. V velkém hrnci nejlépe litinovém vhodném do trouby smažíme slaninu 3 minuty, dáme stranou. Tuk ze slaniny rozpálíme co nejvíc to de a postupně na něm opékáme maso ze všech stran aby nám krásně zhnědlo. Chce to opravdu klidně ve více várkách, aby každá kostička měla svůj prostor pro rovnoměrné zatáhnutí a zhnědnutí. Maso odkládáme ke slanině. V tom samém tuku opečeme zeleninu také do zhnědnutí. Zeleninu potom dáme okapat do cedníku od přebytečného tuku. Nyní maso a slaninu vrátíme do hrnce, osolíme, opepříme, rovnoměrně obalíme v hladké mouce a v odkrytém hrnci dáme na 4 minuty do rozpálené trouby. Vyndáme maso pootáčíme a šup na další 4 minuty do trouby, na masu se tím vytvoří krásna krustička a bude eště lepčejší. Vrátíme na sporák přidáme zeleninu podlijeme vínem a vývarem. Přidáme protlak, bylinky, česnek a přikryté vrátíme do trouby stažené na 160°C na 3-4 hodinky dusit. Mezitím uděláme houby a cibulky, umyjeme nádobí a popijeme trochu vína. Až je maso měkké
postavíme hrnec na sporák a všechno maso, slaninu a zeleninu vybereme děravou naběračkou stranou. Omáčku potom zredukujeme na požadovanou hustotu, vrátíme maso přidáme cibulky, houby a tadá po 5 hodinovém kuchyňském maratonu podáváme...
tentokrát mají fotky opravdu spíše dokumentární charakter... |
tak na dvě porce
- 250g tofu na kostičky
- 1 mrkev na kolečka
- 1 cibule na půlkolečka
- stroužek česneku, podrcený
- lžíce hladké mouky
- 250ml červeného vína
- 250ml zeleninového vývaru
- lžíce rajčatového protlaku
- tymián, bobkový list, petrželka
- cibulky a žampiony
- sůl, pepř
Na oleji opečeme tofu ze všech stran do hněda, dáme stranou. V stejném hrnci opečeme zeleninu do hněda poté přidáme mouku a 3-4 minuty opékáme aby se nám vytvořila krustička. Osolíme a opepříme, přidáme česnek, protlak, víno, vývar a bylinky. Promícháme a dusíme 20 minut do zhoustnutí omáčky. Přidáme tofu, cibulky, houby, promícháme a eště pár minutek provaříme. Podáváme posipané petrželkou nejlépe s bílou bagetou.
Byla to docela fuška uvařit dvě docela náročná jídla a k tomu vypít tolik vína, ale stálo to za to a byl to i docela povedenej večírek. Originál snad chutnal všem a ač mi přijde tofu verze sebevíc ulítlá, Vlady vypadal že mu taky opravdu chutná, což mi udělalo radost. No a největší radost mi udělalo že sem po tom všem nemusel mejt nádobí :-D
P.S.: Akorát nemám radost že postuju příspěvek tak pozdě, ale neměl jsem fotil na Vladyho foťák a nějak nám to trvalo než se fotky dostaly ke mně do počítače... No hlavně že jsem to nakonec napsal a můžu se v klidu pouštět do dalšího vaření, trošku více letního charakteru a BB udělám zase pěkně někdy na podzim.
Bylo to skvely, ze :) Ta tofu verze me docela lakala, ale nakonec jsem zustala jen u te klasiky :)
OdpovědětVymazatBylo :-) já bych se do ní taky normálně nepouštěl ale kamarád je vegetarián tak sem to pro něj uvařil a bylo to opravdu taky dobrý...
VymazatHmm super změna s tofu, já tohle papkala jen v restauraci..takže už se do toho konečně musím pustit :)
OdpovědětVymazat