23. dubna 2012

Červenočočková-zeleninová polévka


Další polévka co se mi vnutila do repertoáru. Tentokrát za to může červená čočka, kterou jsem dlouho obcházel v regálech bez povšimnutí, až mi jednou náhodou skončila v košíku a od té doby ji doma musím mít doma v zásobě pořád. Oproti ostatním luštěninám je naprosto jednoduchá na přípravu, nemusí se dlouze namáčet ani dlouze vařit, nenadýmá a k tomu je eště navíc dost dobrá. Při přemejšlení co s ní, jsem v hlubokých vodách internetu narazil na tenhle recept. Párkrát jsem ho uvařil a protože je to děsně dobrý, rychlý a jednoduchý musim se o něj podělit.

Suroviny:
tak na 4 porce

  • 200g červené čočky, propláchnuté
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 menší mrkev, na čtvrt kolečka
  • jeden řapík, nebo kousek kořene celeru, na kostičky
  • jedna malá cibule, na drobno
  • stroužek česneku, nasekaný
  • plechovka krájených rajčat
  • lžička pasty sambal oelek, nebo jiné pálivé pasty 
  • hrst nasekaného koriandru
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana k podávání

Na oleji ve větším hrnci opečeme cibuli, česnek, mrkev a celer 5 minut. Přidáme čočku, promícháme a přidáme rajčata a sambal oelek, zalijeme horkou vodou/vývarem a 10-15 minut provaříme aby čočka změkla. Nakonec dochutíme solí a pepřem a už mimo plotnu zamícháme koriandr. Při podávání přidáme lžící zakysané smetany.

Docela si teď celkově ujíždim na luštěninách, vege věcech a podobnejch srandách (dokonce jsem si málem koupil kuchařku pro vegetariány) takže toho tady bude asi víc než masa...    

A sháním novej foťák takže i ty fotky budou zase vypadat lépe :-)






13 komentářů:

  1. Tohle vypadá moc fajn! Přemýšlím, že si to udělám zítra na večeři, červenou čočku jsem si shodou okolností koupila včera :)

    OdpovědětVymazat
  2. Náš oblíbený Ikea talíř! (Vím, že to není k tématu, ale zrovna včera jsme se doma bavili o naší oplakávané rozbité puntíkaté ikea mističce :)

    Červenou čočku mám ráda, ale nikdy nevím pořádně co s ní. Já to tak mám teda skoro se všema luštěninama, většinu dělám na nějaký dost podobný způsob. V neděli jdu na luštěninové trhy a konferenci, tak se tam třeba najde nějaká inspirace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Talíř jsem koupil nedávno, nemoh jsem ho tam nechat :-) mám ho právě do sady k puntikatejm mističkám...

      Luštěninová konference zní dost zajimavě. Škoda jen že se koná v Brně, jinak by jsem se šel asi taky podívat...

      Vymazat
    2. Hmm luštěniny miluji a tohle vypadá obzvlášť dobře..na svém blogu jsem tě nominovala na ocenění :)

      Vymazat
  3. Červená čočka koupená tak uvidíme:)

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, cervena cocka je super :) Taky jsem ji delala v podobe zeleninove polevky a nakonec jsem to i vsechno rozmixovala, dobry to bylo - vazne ujizdime na tech kremovych polevkach :))

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsem zkusila, pastu jsem dala pálivou harissu z M&S a polévku udělala spíš jako kaši a podávala s vajíčkem na měkko. Vynikající, syté a zdravé jídlo!:)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak červenou čočku jsem ještě neochutnala, ale recept je slibný, tak určitě vyzkouším,krásné barvy na talíři... :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jsem včera uvařila a ochutnala a byla špičková. I manželovi moc chutnala. Jen jsem nesehnala bohužel koriandr, takže tam místo něj byla plocholistá petřžel. Tak s koriandrem holt příště ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Dnes uvařeno, jen s čerstvých rajčátek ze zahrádky místo těch plechovkových - a polévka byla vynikající! Moc děkuji za recept, přesně takový jsem hledala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já děkuju a jsem rád že chutnala. Rajčata ze zahrádky budu tiše závidět ;-)

      Vymazat