17. prosince 2011

Shortbreads s brusinkami a pistáciemi



Už od mala jsem před Vánoci pobíhal v kuchyni a pomáhal babičce při pečení cukroví; je to totiž jedna z mála věcí, co mě na vánocích opravdu baví. I když nejsem zrovna z nejšikovnějších, mám každý kus originál a kuchyně vždy po pečení vypadá jak po výbuchu... Ale tý vůni, když se peče a radosti ostatních, když se cukrovím cpou, se nic nevyrovná. A na reakce kamarádů, že sem divnej, že peču cukroví, jsem si už taky zvyknul... Baví mě péct každý rok něco nového a tak sem letos na Joy of Baking vyštrachal tento recept na shortbreads. A musim říct, že sou hrozně dobrý a máslový...

Ingredience:
tak na 40 shortbredů

  • 300g hladké mouky
  • půl lžičky soli
  • 226g másla, pokojové teploty
  • 135g cukru krupice
  • lžička vanilkového extraktu
  • 130g nesolených pistácií, nasekaných
  • 150g sušených brusinek, nasekaných 
Pomocí elektrického mixéru v misce utřeme máslo s cukrem a vanilkovým extraktem, tak aby bylo vše krásně hladké. Přidáme mouku, promícháme a přidáme brusinky s pistáciema. Pořádně promícháme ať jsou brusinky a pistácie všude v těstě rovnoměrně rozprostřené. Těsto rozdělíme na dvě části. Z každé uděláme podlouhlý kvádřík vysoký tak 2cm, zabalíme do potravinářský folie a dáme aspoň na dvě hodinky do lednice. Ztuhlé kvádříky krájíme na tak centimetrové plátky a skládáme na plech na pečící papír. Pečeme na 160°C 15-20 minut.




A abych trapně nepek jenom jedno cukroví, tak jsem napekl ještě stádo švédkejch zázvorovejch zvířatek. Pekl jsem je už loni, ale protože jsem eště neměl blog tak recept je tady u Lucie. A když bude před Vánoci čas uplácám možná i něco nepečeného...










3 komentáře:

  1. Strasne dobry susenky (dostala jsem ve stredu ocutnat) a krasny fotky! Uz se tesim, az budu mit nekdy v lednu cas je vyzkouset.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju, děkuju. Btw. ta fotka vznikla za výrázné podpory Lucie...

    OdpovědětVymazat
  3. Mám shortbreads moc ráda, samý máslo, díky za připomenutí:) Ale teď jsem dělala kombo roiznky/madle a rozinky jsou možná moc sladký, některý se začaly trochu připékat, než se dopekl zbytek.

    OdpovědětVymazat