15. listopadu 2011

Listopadová výzva The daring cooks - Vaření s čajem



Pro měsíc listopad byla výzva: vaření s čajem. Abych řekl pravdu moc nadšenej jsem z toho nebyl... Buď jsme si mohly vybrat jeden z receptů co pro nás připravila Sarah z blogu Simply Cooked a nebo si najít či vymyslet vlastní. Chvíli jsem brouzdal po webu ale nic kloudného jsem nenacházel a tak jsem se nakonec rozhodl pro "Rooibos guláš" neboli Hovězí dušené v čaji Rooibos. Trošku jsem recept upravil, něco prohodil a byl z toho nakonec docela dost dobrej nedělní oběd... 


Hovězí dušené v čaji Rooibos:

  • 600g hovězího (kližka, zadní)
  • 2 lžíce mouky
  • jedna velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 litr připraveného Rooibosu (5 sáčků anebo 2 lžíce sypaného)
  • střik červeného octa na deglazování hrnce
  • lžička pomerančové kůry (použil jsem sušenou)
  • 2 tyčky skořice
  • 5cm čerstvého oloupaného zázvoru
  • 5 větších mrkví (v receptu byli sice sladké brambory, ale těch tady moc neroste, tak sem dal mrkev a hodí  se tam velice.)
  • hrst koriandru na závěrečné posypání
  • sůl, pepř
  • v orígo receptu byl eště navíc řapíkatý celer do základu kterej mi tam moc neseděl a nakonec pár lžic medu, ale sladký mi to přišlo dost tak jak kdo chce.

 Na oleji opečeme cibuli, pěkně do hněda. Mezitím si nakrájíme maso na kostky, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a potom šup do hrnce k cibuli. Až se maso zatáhne deglazujem hrnec octem a přidáme prolisovaný česnek a protlak. Po minutce zalijeme čajem, přidáme kůru, skořici, zázvor, zamícháme a dem si na 2-3 hodiny číst... Občas na to juknem samozřejmě. Tak na posledních 30 minut přidáme mrkev nakrájenou na větší kousky a necháme udusit tak akorát. Ochutnáme, popřípadě dochutíme. K podávání posypem koriandrem. 
Jako přílohu sem dal bulgur.

Je to plný chutí a vůní a drahá dokonce řekla že to je nejlepší jídlo co jsem zatím s Daring cooks dělal, což mě osobně teda nepříjde... Vzhledem k tomu že mi zbyla celá krabička Rooibosu možná ho ještě někdy zkusím, ale spíš udělám nákej guláš na pšeničným pivu či něco podobného... Ale to zas někdy příště. 

Jo a snad teď budu psát víc příspěvků. Když je zima tak se totiž nejradši zavírám do kuchyně a vařím :-)     

1 komentář:

  1. Teda vypada to luxusne! Ja tentokrat prosvihla, i kdyz ten caj me lakal. Ale pak jsem si rekla, ze by tam nejspis stejne nebyl citit.
    Jezis, dostala jsem z toho tveho zazraku hlad...

    OdpovědětVymazat