Pro měsíc listopad byla výzva: vaření s čajem. Abych řekl pravdu moc nadšenej jsem z toho nebyl... Buď jsme si mohly vybrat jeden z receptů co pro nás připravila Sarah z blogu Simply Cooked a nebo si najít či vymyslet vlastní. Chvíli jsem brouzdal po webu ale nic kloudného jsem nenacházel a tak jsem se nakonec rozhodl pro "Rooibos guláš" neboli Hovězí dušené v čaji Rooibos. Trošku jsem recept upravil, něco prohodil a byl z toho nakonec docela dost dobrej nedělní oběd...
Hovězí dušené v čaji Rooibos:
- 600g hovězího (kližka, zadní)
- 2 lžíce mouky
- jedna velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 litr připraveného Rooibosu (5 sáčků anebo 2 lžíce sypaného)
- střik červeného octa na deglazování hrnce
- lžička pomerančové kůry (použil jsem sušenou)
- 2 tyčky skořice
- 5cm čerstvého oloupaného zázvoru
- 5 větších mrkví (v receptu byli sice sladké brambory, ale těch tady moc neroste, tak sem dal mrkev a hodí se tam velice.)
- hrst koriandru na závěrečné posypání
- sůl, pepř
- v orígo receptu byl eště navíc řapíkatý celer do základu kterej mi tam moc neseděl a nakonec pár lžic medu, ale sladký mi to přišlo dost tak jak kdo chce.
Na oleji opečeme cibuli, pěkně do hněda. Mezitím si nakrájíme maso na kostky, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a potom šup do hrnce k cibuli. Až se maso zatáhne deglazujem hrnec octem a přidáme prolisovaný česnek a protlak. Po minutce zalijeme čajem, přidáme kůru, skořici, zázvor, zamícháme a dem si na 2-3 hodiny číst... Občas na to juknem samozřejmě. Tak na posledních 30 minut přidáme mrkev nakrájenou na větší kousky a necháme udusit tak akorát. Ochutnáme, popřípadě dochutíme. K podávání posypem koriandrem.
Jako přílohu sem dal bulgur.
Je to plný chutí a vůní a drahá dokonce řekla že to je nejlepší jídlo co jsem zatím s Daring cooks dělal, což mě osobně teda nepříjde... Vzhledem k tomu že mi zbyla celá krabička Rooibosu možná ho ještě někdy zkusím, ale spíš udělám nákej guláš na pšeničným pivu či něco podobného... Ale to zas někdy příště.
Jo a snad teď budu psát víc příspěvků. Když je zima tak se totiž nejradši zavírám do kuchyně a vařím :-)
Teda vypada to luxusne! Ja tentokrat prosvihla, i kdyz ten caj me lakal. Ale pak jsem si rekla, ze by tam nejspis stejne nebyl citit.
OdpovědětVymazatJezis, dostala jsem z toho tveho zazraku hlad...