20. října 2011

Říjnová výzva The daring cooks - Moo shu



Pro tentokrát mě na TDK zase dostlaly. Shelley a její dvojče Ruth si pro nás na měsíc říjen připravily Moo Shu o kterém jsem jaktěživ neslyšel... Takže. Je to klasické stir fry původem ze severní Číny, které se stalo populární v 60. a 70. letech v amerických "čínách" (kéž by u nás v "čínách" vařily origoš čínské jídlo....).
Většinou se podává na tenkých plackách přelité Hoisin omáčkou, kterou jsme také měli za úkol udělat.
A jak na to...

Moo Shu:
tak na 4 porce

  • 400g vepřové panenky
  • 2 hrsti sušených hub (nejlépe černé houby, ale já použil směs českých sušených hříbků. Mám jich totiž spousty..)
  • 100g bambusových výhonků (tenké nudličky)
  • tak čtvrt hlávky čínského zelí
  • 2 celé jarní cibulky
  • 3 velká vajíčka
  • lžíce sojové omáčky 
  • dvě lžíce rýžového vína
  • pár kapek sezamového oleje
  • sůl podle chuti
  • olej na smažení

Nejdřív si všechno nakrájíme. Maso na nudličky, zelí na proužky a cibulky na kolečka. Lehce ušlehaná vajíčka osolíme a v rozpáleném woku z nich uděláme míchaná vajíčka, ne uplně tuhá. Dáme stranou. Rozpálíme další olej a opékáme panenku dokud nezmění barvu. Přidáme houby,zelí, bambus, cibulky a 2-3 minuty smažíme. Přidáme sojovku, rýžové víno, osolíme, pořádně promícháme a smažíme další 2 minutky. Teď přidáme vajíčka a dobře promícháme (nezapomeneme je tam dát jako se to povedlo mě...) a na konec přidáme sezamový olej a dobře promícháme... 
Mám malý wok...


Tenké palačinky:
tak na 15 placek

  • 280g hladké mouky
  • 150ml vařící vody (opravdu vařicí, aby nám z mouky pustilo co nejvíc lepku)
  • lžička oleje
  • trochu mouky na válení
Do mouky vlijeme vařící vodu a mícháme, přidáme olej. Postupně uhněteme hladké těsto, které zabalíme na půl hodiny do vlhké teplé utěrky. Na pomoučněné ploše těsto 6-8 minut hněteme dokud není krásně hladké. Poté rozdělíme na dvě části (tu z kterou nepracujem vrátíme do utěrky ať neosychá) a z každé uděláme váleček, který rozdělíme na cca. 6-7 kousků . Z kousků uválíme kuličky a z těch tenké placky v průměru tak 15cm. Ty pečeme na sucho na pánvi z každé strany tak 2 min. do zlata. Opečené placky udržujem přikryté. A pokud možno hned podáváme, jinak hrozně gumovatěj...

Hoisin omáčka:

  • 60ml sojové omáčky
  • 2lžíce burákového másla
  • lžíce medu nebo melasy
  • 10ml bílého viného octa
  • 1/8 lžičky sušeného česneku (já dal jeden malý stroužek normálního, sušenej nevedu)
  • 10ml sezamového oleje
  • 20kapek tabasca
  • špetka černého pepře
Tady je to jednoduchý. Všechno dáme nejlépe do zavařovačky. Zavřem a třeseme s ní dokud nemáme omáčku.. Nebo popřípadě ušleháme normálně v misce, ale neni to taková sranda...

A když máme všechno hotovo, tak na talíř dáme placku na tu 2-3 lžíce Moo shu, lžíci omáčky a uděláme z placky takovej malej wrap. A nebo placky jenom přikusujem.. Jak kdo chce.. Každopádně je to děsně dobrý. A chutnalo i rodičům které sem pozval na oběd. Určitě Moo shu eště někdy udělám...








8 komentářů:

  1. I am so glad that you had a chance to try this, and your results speak for themselves - it looks delicious!! I am so glad that you enjoyed. Thanks for cooking with us!

    OdpovědětVymazat
  2. ó, to vypadá a zní jedle. Musím se asi k daring cooks taky přihlásit. Jestli jsem pochopila pravidla, může si člověk recepty upravit dle svých stravovacích požadavků, že?

    OdpovědětVymazat
  3. Shelley: Thank you..
    chica loca kim: Děkuji. A s TDK je to přesně tak, vždy je danej recept kterej si můžeš upravit. A vždy tam jsou vege verze. Každopádně doporučuji. Protože člověk si vyzkouší spoustu jídel co by jinak ani náhodou nedělal.. Di do toho..

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, mám ještě dotaz, vlastně tři! Zkoušela jsem ti poslat zprávu přes blogspot, ale to nešlo...any idea? Pak, jak si můžu (mám to v plánu až odvařím první výzvu) přidat na blog ikonu TDK? A pak, kde na těch stránkách, mělo by to být v nějakém fóru, najdu novou výzvu? Už jsem se zaregistrovala...ale nějak jsem se ještě nezorientovala.. moje angličtina není stoprocentní, tak snad neotravuju..

    OdpovědětVymazat
  5. Domaci hoisin je paradni, vubec me nenapadlo, ze je to tak snadne. Ten cerstvy cesnek muze mit mozna vliv na trvanlivost, ale suseny taky nevedu. Urcite to vyzkousim, dik za inspiraci. K.

    OdpovědětVymazat
  6. Jéé, další výzva co jsem nějak zmeškala a asi jen tak nebudu dohánět :D Aspoň jsem se mohla pokochat tu, díky :) Anebo když tak koukám na ty fotky... asi časem... :)

    OdpovědětVymazat
  7. Meg: Doporučuju někdy udělat.. je to rychlý a dobrý... Akorát ty placky chvilku zaberou..

    Kačka Žvýkačka: Mě by ani nenapadlo si jí dělat doma, ale je to opravdu jednoduchý. A stou trvanlivostí bych to neřešil, z tohohle množství jí není zas tolik aby se nespotřebovala na jeden zátah.

    chica loca kim: S tou zprávou vůbec netušim. S výzvou musíš počkat do dalšího 17. kdy se každý měsíc zadává nová. Ta co je teď je pro tebe ještě nepřístupná. Ve Foru se ti poté objeví téma The Daring Cooks' Challenges a v něm jí najdeš.
    A ikonu jsem si tady http://www.cafepress.co.uk/daringkitchen vybral a stáhnul jako obrázek. A poté v designu blogu v rozvržení přidal miniaplikaci obrázek a tam to vložil a připsal odkaz na stránky TDK.
    Snad sem to vysvětlil nějak srozumitelně...

    OdpovědětVymazat
  8. Úplně super, díky moc! Týjo, to ani nedospím, doufám že to hned nebude něco šíleného... já už bych si zavařila teď! :-D

    OdpovědětVymazat