14. června 2012

Červnová výzva The daring cooks - Cannelloni


Tak tu mám další hotovou dobrotu z TDK. Tento měsíc hostila Manu z krásného italského blogu Manu`s Menu. A vybrala pro nás klasický italský recept, cannelloni. Jeden z druhů zapékané pasty, široké plněné roury. Úkol tedy zněl jasně: udělat domácí pastu, náplň, bešamel, zkompletovat a šup do trouby. Na výběr byly asi 4 náplně, já si vybral Cannelloni di Magro plněné špenátem a ricottou. Mouku jsem sice měl až za ušima, ale stálo to za to.

Nejdřív recepty na jednotlivé složky a nakonec kompletáž. 


Cannelloni:
recept je na 2 velký porce

Postup je stejný jako u těstovin co jsem dělal dřív, s tím rozdílem že plát na konci rozkrájíme na 8 obdélníků. A ty vaříme, postupně aby se neslepily, jednu minutu v osolené vodě. 



Náplň:
  • velký svazek špenátu
  • 200g ricotty
  • 1 vejce
  • 60g nastrouhaného parmazánu
  • pár strouhnutí muškatového oříšku
  • sůl, pepř
Špenát na minutu sblanšírujem v osolené vodě a ihned zchladíme aby nám zůstal krásně zelenej. Vymačkáme zněj co možná nejvíc vody a nasekáme. V míse smícháme špenát se sýry a vajíčkem, strouhnem oříšek, osolíme a opepříme. Dobře promícháme a prozatím schováme v lednici.

Bešamel:
  • 50g másla
  • 3 lžíce mouky
  • 250ml mléka
  • pár strouhnutí muškátového oříšku
  • sůl
Z másla a mouky uděláme řídkou jíšku do které postupně přilijeme mléko a řádně rozmícháme. Osolíme, přidáme muškátový oříšek a 10 minut provaříme.

Na dno zapékací misky rozprostřeme třetinu bešamelu. Na předvařené pláty umístíme lžící náplň, rozprostřeme, zarolujeme do úhledných trubek a skládáme vedle sebe na bešamel do misky. Překryjeme zbylým bešamelem a pořádně zasypeme strouhaným parmazánem. Pečeme 20 minut na 180°C plus 5 minut na 200°C aby nám povrch krásně zezlátnul. 


Domácí pasta mě baví, je stím sice trochu víc práce, ale výsledek rozhodně stojí za to. Cannelloni si někdy mile rád zopakuju třeba s jinou náplní.




11 komentářů:

  1. Beautiful cannelloni - you did a fantastic job with this challenge!

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, nad domácí těstoviny není! Akorát já jsem měla dycky pocit, že cannelloni jsou takový ty široký trubky, co se plní a pak zalívaj bešamelem nebo rajčatovou omáčkou a tohle vypadá spíš na lasagne. Ale a´t je to co je to, musí to být dobrota.
    Ať žije italská kuchyně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak to je. Jsou to široký plněný trubky naskládaný vedle sebe, přelitý bešamelem a zapečený.

      Vymazat
    2. Já jsem pořádně nedočetla tu kompletaci, tak se omlouvám! Ricottu i špenát miluju, takže co nevidět udělám :-)

      Vymazat
    3. Já sem si to myslel :-) určitě vyzkoušej, ta kombinace je skvělá...

      Vymazat
  3. These look really delicious - fantastic job!

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný :) Tahle moje verze byla silně nefotogenická :D Tobě se povedla úžasně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Náhodou to máš nádherný, jako každej měsíc..

      Vymazat
  5. To vypadá dobře. Dělala jsem podobné, ale místo sýra jsem dala tvaroh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Já ricottu rád takže tam musela bejt :-)

      Vymazat
  6. Môže byť! Takejto ponuke nikdy neodolám! :-)

    OdpovědětVymazat