Tak tu mám další hotovou dobrotu z TDK. Tento měsíc hostila Manu z krásného italského blogu Manu`s Menu. A vybrala pro nás klasický italský recept, cannelloni. Jeden z druhů zapékané pasty, široké plněné roury. Úkol tedy zněl jasně: udělat domácí pastu, náplň, bešamel, zkompletovat a šup do trouby. Na výběr byly asi 4 náplně, já si vybral Cannelloni di Magro plněné špenátem a ricottou. Mouku jsem sice měl až za ušima, ale stálo to za to.
Nejdřív recepty na jednotlivé složky a nakonec kompletáž.
Cannelloni:
recept je na 2 velký porce
- 100g mouky (tentokrát jsem použil italskou dvounulku a dobrý)
- 1 velké vejce
Postup je stejný jako u těstovin co jsem dělal dřív, s tím rozdílem že plát na konci rozkrájíme na 8 obdélníků. A ty vaříme, postupně aby se neslepily, jednu minutu v osolené vodě.
Náplň:
- velký svazek špenátu
- 200g ricotty
- 1 vejce
- 60g nastrouhaného parmazánu
- pár strouhnutí muškatového oříšku
- sůl, pepř
Špenát na minutu sblanšírujem v osolené vodě a ihned zchladíme aby nám zůstal krásně zelenej. Vymačkáme zněj co možná nejvíc vody a nasekáme. V míse smícháme špenát se sýry a vajíčkem, strouhnem oříšek, osolíme a opepříme. Dobře promícháme a prozatím schováme v lednici.
Bešamel:
- 50g másla
- 3 lžíce mouky
- 250ml mléka
- pár strouhnutí muškátového oříšku
- sůl
Z másla a mouky uděláme řídkou jíšku do které postupně přilijeme mléko a řádně rozmícháme. Osolíme, přidáme muškátový oříšek a 10 minut provaříme.
Na dno zapékací misky rozprostřeme třetinu bešamelu. Na předvařené pláty umístíme lžící náplň, rozprostřeme, zarolujeme do úhledných trubek a skládáme vedle sebe na bešamel do misky. Překryjeme zbylým bešamelem a pořádně zasypeme strouhaným parmazánem. Pečeme 20 minut na 180°C plus 5 minut na 200°C aby nám povrch krásně zezlátnul.
Domácí pasta mě baví, je stím sice trochu víc práce, ale výsledek rozhodně stojí za to. Cannelloni si někdy mile rád zopakuju třeba s jinou náplní.
Beautiful cannelloni - you did a fantastic job with this challenge!
OdpovědětVymazatJojo, nad domácí těstoviny není! Akorát já jsem měla dycky pocit, že cannelloni jsou takový ty široký trubky, co se plní a pak zalívaj bešamelem nebo rajčatovou omáčkou a tohle vypadá spíš na lasagne. Ale a´t je to co je to, musí to být dobrota.
OdpovědětVymazatAť žije italská kuchyně!
Přesně tak to je. Jsou to široký plněný trubky naskládaný vedle sebe, přelitý bešamelem a zapečený.
VymazatJá jsem pořádně nedočetla tu kompletaci, tak se omlouvám! Ricottu i špenát miluju, takže co nevidět udělám :-)
VymazatJá sem si to myslel :-) určitě vyzkoušej, ta kombinace je skvělá...
VymazatThese look really delicious - fantastic job!
OdpovědětVymazatKrásný :) Tahle moje verze byla silně nefotogenická :D Tobě se povedla úžasně :)
OdpovědětVymazatDěkuju. Náhodou to máš nádherný, jako každej měsíc..
VymazatTo vypadá dobře. Dělala jsem podobné, ale místo sýra jsem dala tvaroh.
OdpovědětVymazatDěkuju. Já ricottu rád takže tam musela bejt :-)
VymazatMôže byť! Takejto ponuke nikdy neodolám! :-)
OdpovědětVymazat