17. dubna 2012

Chocolate chips cookies se zázvorem


Jeden čas, asi tak loni v létě, jsem měl lehkou závislost na podobných cookies z trhu na Kubáni. Pořád jsem si říkal že si je musím vyzkoušet upéct doma. Ale sem neskutečnej lenochod a prokrastinátor, takže jsem se k tomu dokopal až teď v neděli... Recept jsem vyštrachal na Joy of Baking lehce upravil a snížil množství cukru. A po upečení jsem se musel držet abych je všechny nesnědl sám, protože jsou děsně dobrý.     

Ingredience:
na 12 velkejch cookísek

  • 113g másla, pokojové teploty
  • 120g třtinového cukru
  • 1 velké vajíčko
  • 130g hladké mouky
  • velký kus zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
  • 30g kakaa holandského typu
  • hrstka rozinek sultánek, nasekaných
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 150g čokoládových čoček (nejlépe hořký, ale příště zkusím bílou)
V jedné misce smícháme prosátou mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl. V druhé, nejlépe v robotu, utřeme máslo s cukrem, přidáme zázvor a vejce a pořádně promícháme. Poté obě směsi zapracujeme dohromady do tuhého těsta a zamícháme do něj čokočočky a rozinky. Na připravený, pečícím papírem vyložený plech klademe pomocí dvou lžic nebo kleštiček na zmrzlinu koule velikosti většího ping-pongového míčku, kterým necháme mezi sebou dost místa, protože se roztečou do placek. A pečeme na 180°C 10-12 minut. Uprostřed by měly být ještě měkké, ale po stranách už hezky upečené. Necháme nejdřív pět minut vychladnout na plechu a teprv pak přemístíme nejlépe na mřížku do úplného vychladnutí... 

Sušenky si všichni pochvalovali, takže je teď budu muset asi péct častěji :-), ale to nevadí protože sou opravdu dobrý a docela i jednoduchý. 

Akorát s těma fotkama budu muset něco udělat, nějak se mi nedařej... 





9 komentářů:

  1. Tak konečně tady můžu nechat svůj komentář :-) Sušenky vypadají skvěle a vzhledem k tomu, že mám furt chuť na něco sladkého, doma velký kus zázvoru a zdá se, že všechno potřebné, hned se do nich vrhnu. Váš blog je super, jen tak dál!

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, ještě dotaz, jak asi velkej má být ten kus zázvoru? Zítra je chci udělat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak 5-10cm silnýho kusu, podle toho jak je che člověk ostrý, já dal tak tech 10cm a byl tam výraznej tak akorát. Jinak děkuju. A snad budou i chutnat :-)

      Vymazat
    2. Jsou úžasně úžasný :-) Neměla jsem teda dost kakaa, takže jsem přidala ještě dvě lžičky instantního kafe, rozinky nahradila brusinkami (tak nějak mi brusinky pasujou k hořké čokošce líp a navíc jsem rozinky doma neměla - jsem holt brusinkomaniak), čokočočky jsem neměla, takže jsem nahrubo nasekala 85% čokošku a bylo to jedna báseň.
      Takže se chci zeptat, jestli nebude vadit, když tu svou úpravu hodím k sobě na blog, samozřejmě s odkazem na tvoje stránky.

      Vymazat
    3. To zní taky parádně. Brusinky příště vyzkoušim. A recept si na blog samozřejmě dej :-) sem rád že chutnaly...

      Vymazat
  3. Neodolala jsem a vyzkoušela jsem je. Jsou naprosto mňamózní a určitě se zařadí do mého kuchařského bločku. Všem chutnali a dokonce si v nestřežené chvíli jednu ukradl a odnesl i náš kocour, který jen tak něco nesní. Takže chválím, chválím....:-D

    OdpovědětVymazat
  4. Kdyz ctu tu chvalu, taky budu muset vyzkouset :)) zazvor mam rada, a s cokoladou si to urcite u nas vsichni radi daji :)

    OdpovědětVymazat
  5. Určitě brzo vyzkouším a dobrý nápad s tou bílou čokoládou:)

    OdpovědětVymazat