V únorové výzvě jsem dostali za úkol uplácat, upéct nebo usmažit něco placatýho... Karbanátek, bramborák, burgr, prostě co má kdo rád. Jako příklad bylo dáno i pár receptů, ale já si vybral recepty jinde. Jeden co jsem našel na mém oblíbeném blogu, a to Biftekia gemista. Což jsou burgry na řeckej způsob plněný fetou. Občas je příjemný si uprostřed zimy doma uvařit něco co voní létem.
Biftekia gemista:
na 4 velký luxusní burgry
- 1/2 kila mletého hovězího
- malá cibule, na drobno
- stroužek česneku, nadrcenej
- lžička oregana
- lžička pálivé papriky (nejlépe uzené)
- hrst sekané hladkolisté petrželky
- kůra ostrouhaná z jednoho citronu
- jedno vajíčko
- trocha strouhanky
- lžíce olivového oleje
- 150g fety nebo balkánu, na plátky aby se vešly do burgru
- sůl a pepř
V míse smícháme všechny ingredience až na sýr dohromady do podoby držící hmoty. Z ní uplácáme 8 placek mezi který schováme sýr. Po stranách pořádně zatěsníme ať nám neuteče ven a smažíme nebo grilujeme 5-6 minut z každé strany. Jako přílohu jsme měli pečené brambory s vodnicí a jogurtovo-koprovou omáčku.
Druhej recept jsem chtěl udělat už dlouho, ale ne a ne se k tomu dokopat. Takže díky TDK jsem si konečně doma usmažil i falafel. Legrační malý potvory s cizrny původem z Egypta, který se dnes dělají všude od blízkýho východu až po pražský fast-foody. Daj se jíst samotný hned jak lezou z pánve, ne že by sem to dělal, nebo společně se salátem, hummusem a taky třeba zavřený v pita chlebu. Každopádně je to děsně dobrý a docela i jednoduchý na přípravu, a navíc je to vege.
Jako dip sem udělal tahini jogurtovou omáčku.
Falafel:
tak na 20 kuliček
- 200g sušené cizrny, přes noc namočené ve vodě
- 1 malá cibule, na drobno
- 2 stroužky česneku, nadrcený
- hrst nasekaného koriandru
- hrst nasekaný hladkolistý petrželky
- lžička semínek koriandru, nadrcený
- lžička římského kmínu
- kůra ostrouhaná z jednoho citronu
- 2 lžíce mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- sůl, pepř
- olej na smažení
Cizrnu zcedíme a dáme do foodprocesoru společně s cibulí, česnekem, bylinkama a kořením. Rozmixujem na kaši. Přendáme do misky. Přisypeme mouku a sodu a promícháme. Osolíme a opepříme. Hmota by měla jakžtakž držet pohromadě, popřípadě přidáme mouku. Přikryjeme a dáme nejmíň na hodinu do lednice. Vyndáme a děláme z hmoty kuličky o velikosti ping-pongového míčku. Ve vhodném hrnci si rozehřejeme olej a kuličky v něm postupně smažíme 4-6 minut dozlatova. Po usmažení odkládáme na papírovou utěrku.
Tahini jogurtová omáčka:
- 60ml řeckého jogurtu
- 60ml tahini
- stroužek česneku, nadrcený
- hrst nasekaný hladkolistý petrželky
- šťáva z půlky citronu
- sůl, pepř
Všechno smícháme v misce dohromady. A dáváme k falafelu.
A jako bonus jsem se pokoušel o domácí pita chleba podle receptu pana Cuketky. Ale ten budu muset ještě pořádně potrénovat. S výzvou pro únor jsem náramně spokojenej. Navařil jsem spoustu dobrot, perfektně jsem si dvakrát zašpinil celou kuchyni a bylo to všechno děsně dobrý. Už se těším na další... |
Your falafel looks great! and before you wonder if i can read this, surprisingly, i can. I just can't write back lol!
OdpovědětVymazatMnam, bylo to vsechno hrozne dobry, akorat jsi tam zapomnel napsat o ty peceny vodnici... Ta byla totiz extra dobra!
OdpovědětVymazatEsmeq: thanks.
OdpovědětVymazatLucie: no vidíš na tu vodnici sem uplně zapoměl. Asi jí tam ještě dopíšu. :-) dík
Looks amazing!
OdpovědětVymazatThanks..
VymazatFalafel! My gosh it looks perfect! And the feta burgers are beautiful. Great job!
OdpovědětVymazatVypada to vazne uzasne, hnedka bych si dala ty burgery, ale i ten falafel bych ochutnala :D Tahle vyzva se moc povedla :))
OdpovědětVymazat