Ingredience:
asi tak na 4 porce
- 800ml slepičího, kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 hrsti natrhaného slepičího nebo kuřecího masa
- malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 plechovky cizrny
- lžíce tahini pasty
- lžička římského kmínu
- sůl, pepř
- popřípadě lžička harisi (kdo to chce mít ostřejší)
- lžíce oleje
Cibuli a česnek nasekáme nadrobno a opékáme minutku na oleji. Přidáme cizrnu, chvilku opékáme a poté zalijeme vývarem. Ochutíme římským kmínem, solí, pepřem a tak 15 minut vaříme. Poté přidáme lžíci tahini, popřípadě i harisu a už mimo plamen rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Pár kuliček cizrny před rozmixováním vyndáme na zdobení. Do rozmixované polévky přidáme maso, popřípadě dochutíme a můžeme podávat...
Poslední dobou jsem se do cizrny a římského kmínu nějak zbláznil, takže podobné "arabské" dobroty asi budou brzo následovat.
Jelikož bydlím nad Jiřákem, je to pro mě dobrá zpravá a hlavně novinka, že farmářský trh začal dříve než v tom březnu/dubnu. Cizrnu mám taky v oblibě, hlavně vařím pórkovo-cizrnovou polévku. S římským kmínem jsem se už několikrát v receptech setkala, ale doposud netuším, jakou má chuť. A těším se na další arabské speciality. Jitka
OdpovědětVymazatz vodnice se dá udělat polévka..nemám vyzkoušeno, ale četla jsem recept :-)
OdpovědětVymazatJá ji upekl jako přílohu společně z bramborama jenom s olivovým olejem a bylinkama a bylo to skvělý. Ale polévka by taky nemusela bejt špatná...
VymazatTak dnes už třetí recept podle tohoto blogu na stole, a opět vynikající!! (Cizrna se mi aktuálně zabydluje v kuchyni.) Já to snad postupně budu muset uvařit všechno :-)
OdpovědětVymazat