Zářijovou výzvu hostila Peta. Byla velice poučná a zajímavá... Za úkol tentokrát bylo udělat vývar, pěkně ho vyčistit, udělat z něj nějakou dobrou polévku a přihodit nějakou dobrou vložku. Já si nakonec vybral polévku ze slepice podle Jiřího Štifta z mé oblíbené kuchařky Biomenu. Vývar to byl silnej jak noha vod stolu a k tomu navíc výborný drůbkový knedlíčky s liškama podle M.D. Rettigové. Tak deme na to..
Polévka ze slepice:
tak na 4 porce
- 1 malá slepice s drobama
- 1 cibule
- 2 mrkve + 1 na vyčištění vývar
- 1 petržel + 1 na vyčištění vývaru
- 2 řapíky řapíkatého celeru
- 4 bílky na vyčištění vývaru
- 8 kuliček černýho pepře
- 2 bobkový listy
Ze slepice oddělíme stehna a schováme je na zesílení vývaru. Zbytek zapečeme v troubě při 170 °C do světle zlatova. Zlatou slepici dáme společně se zeleninou a kořením do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a vaříme do měkka. První pude ven zelenina, pokud možno nerozvařená, jako se to povedlo mě, a až bude měkká tak i slepice. Zeleninu nakrájíme, ze slepice obereme maso. Vývar zcedíme, necháme vychladit a poté z něj stáhneme tuk. Teď přijde na řadu vyčištění. Stehna vykostíme, nameleme, a nebo na jemno nakrájíme. Mrkev a petržel nastrouháme. Bílky lehce našleháme, přidáme do nich maso a zeleninu, a to všechno dáme do vývaru. Vývar postavíme zpět na sporák a přivedeme k varu a pomalu ho táhneme minimálně 3 hodiny. Z bílku se udělá na vývaru hezká poklička, čímž se vyčistí a zesílí. Nakonec scedíme a popřípadě zredukujeme, aby měl co nejsilnější chuť. Nakonec vývar podle chuti dosolíme.
Drůbkové knedlíčky podle M.D. Rettigové
na tak 15 luxusních knedlíčků
- 4-6 plátku toustového chleba
- droby ze slepice
- trocha obraného masa ze slepice
- plátek másla
- 1 malá šalotka
- hrst lišek
- hrst nasekané petrželky
- 2 vejce
- 4-5 lžic hrubé mouky
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Tousťák nakrájíme na kostičky a dáme usušit do trouby. Droby opečeme na másle a nakrájíme na malé kousky. Poté na másle zpěníme na drobno nakrájenou šalotku, přidáme očištěné pokrájené lišky. Pak přidáme droby a slepičí maso taky nadrobno. Vše chvilku zarestujem, stáhneme z ohně a necháme vychladit.
Vychlazenou směs smícháme s tousťákem, petrželkou a přidáme oddělený žloutky. Osolíme, opepříme a dobře promícháme, poté přidáme ušlehaný sníh z bílků a dle potřeby přidáme hrubou mouku. Z těsta tvarujem knedlíčky, které nasledně vaříme 8-10 min. v páře.
Polívka je výtečná a výzva byla pro tentokrát opravdu super... Já totiž vývary a polévky vůbec mám strašně rád. Takže za výzvu děkuju a těšim se na další vaření...
WOW you final recipe is so clear it is amazing I just love it and the liver/mushroom dumplings sound so delicious (I adore offal) I must try the dumplings soon. Cheers from Audax in Sydney Australia.
OdpovědětVymazatThank you Audax...
OdpovědětVymazatI went looking for BioMenu, but they don't seem to have an English version (and I'm one of those poor monolingual Americans). Maybe I can find an expat to translate for me.
OdpovědětVymazatYour consomme is amazingly clear and beautiful! And while I'm not a huge fan of mushrooms, I do like the looks of your dumplings; they plated very well with your soup.
Já taky polívky a vývary moc ráda, fakt se ti to povedlo, vypadá to skvěle :)
OdpovědětVymazatMeg: Děkuju, děkuju.. Tvoje polívky taky vypadaj dost luxusně...
OdpovědětVymazatCuppy: Thank you.. but the Biomenu is it just in czech language....