1. září 2011

Fazolky na kyselo



Fazolky na kyselo jsou jedno z jídel které dělávala moje babička když jsme ještě měli chatu a na ní pěstovali spoustu zeleniny a ovoce... Bohužel chata je už spoustu let prodaná. A tak si chuť na mé oblíbené recepty z dětství napravuju pomocí farmářských tržišť. Jdu si takhle jednou po trhu a mimo jiné koupím fazolky, hned bylo jasné že je udělám na kyselo, akorát na recept jsem si nemohl vzpomenout.... Tak zavolám babičce a tadáá recept na fazolky je tu. Byly skoro stejně dobré jako od babičky na chatě a navíc děsně jednoduchý. A jak na to...


Ingredience:
tak na 2-3 porce
  • 500g zelených fazolek
  • jedna malá cibule
  • plátek másla
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • trochu mouky (ne moc jinak z toho bude kejda)
  • lžička octa
  • sůl, pepř
Fazolky omyjeme, očistíme a nakrájíme na velikost sousta. Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme v pánvi na másle. Přidáme fazolky a chvilku opékáme. Mezitím si v zakysané smetaně rozmícháme mouku a přidáme do fazolek společně s octem. Osolíme, opepříme, popřípadě přidáme trochu vody, aby to nebylo moc hustý  a tak 5-6 min. dusíme aby se ztratila chuť mouky, ale ne moc dlouho aby fazolky zůstaly krásně zelené. Nakonec ochutnáme a případně dochutíme octem, solí nebo pepřem. Jako příloha jsou ideální nové brambory a  přidat můžeme třeba volský oko...



Já ty potvory zelený prostě miluju :-) a tenhle recept je naprosto jednoduchej, rychlej a hrozně dobrej...

4 komentáře:

  1. Děkuji za recept, je to mňamka, ještě jsem to trošku přisladila. :o) Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to jsem rád že chutnalo...

    OdpovědětVymazat
  3. Přidávám se, vyzkoušeno a super. I bez mouky :-)

    OdpovědětVymazat