15. srpna 2011

Srpnová výzva The daring cooks - Appam a curry


V kuchyni toho pořád moc neudělám, noha už je sice skoro zdravá, ale pro změnu jsem teď pořád v práci. Tak jsem udělal aspoň srpnovou výzvu. Ač mám asijskou kuchyni rád, tak v tomhle případě jsem byl tak trochu v lese... Curry dělám rád a docela často, ale thajský. Tendle recept je ze Srí lanky plus rýžové appam placky z jížní Indie a jako bonus mrkvová příloha, taky Indická.... Oproti thajskému curry je to trošku delší příprava, takovej srí lanskej guláš :-)

A jak na to...

Appam:
tak na patnáct placek


  • 300g nevařené rýže basmati
  • 5g sušeného droždí
  • 9g cukru 
  • 120ml vody
  • 18g uvařené rýže basmati
  • 120ml kokosového mléka
  • sůl


Nejprve dáme rýži do vetší misky, zalijeme vodou a necháme jí tam 3-4 hodiny namáčet. Ve vlažné vodě si rozpustíme cukr, přidáme droždí a necháme na teplém místě 10-15 minut přikryté vyběhnout. Rýži slejeme, dáme s droždím a vařenou rýží do mixéru a mixujem do hladka, můžeme přidat trochu vody, ale nemělo by to být potřeba. Mělo by vzniknout řidké těstíčko a rýže by měla bejt rozmixovaná uplně do jemna. Přikryjem a  dáme na 8-12 hodin na teplé místo vyběhnout a fermentovat. Po 12 hodinách bude těstíčko trošku vyběhnutý a bude vonět silně po droždí, to se ale ztratí během smažení. Těstíčko osolíme a přidáme kokosové mléko. Ve výsledku by mělo být o něco hustější než mléko. A teď příjde ta největší sranda, smažení. Mělo by to vypadat asi takhle, ale předpokládám že ten roztomilej malej wok doma moc lidí nemá :-) Takže vezmeme menší pánev, potřeme olejem, nalijeme menší naběračku těstíčka a rozlijeme ho co nejvíc do stran pánve a tak na 2 minutky přikrejem pokličkou. Po dvou minutách zkontrolujeme. Měla by být lesklá, suchá a s malejma bublinkama na povrchu. Sundáme, dáme další a smažíme vesele dál... Podáváme teplý rovnou z pánvičky.. 

a takhle vypadaly moje appamy..


Mrkvičková příloha:

  • 5 větších mrkví
  • jedna nadrobno nasekaná zelená čili paprička
  • 2 šalotky najemno
  • šťáva z půlky limetky
  • 120ml kokosového mléka
  • 50ml vody
  • čerstvý koriandr
  • cukr a sůl
  • olej

Mrkev nastrouháme nahrubo. Do rozpáleného woku dáme na olej šalotku a čili. Po 2 minutkách přidáme mrkev, limetovou šťávu, osolíme a dáme trochu cukru. Dáme oheň naplno a 3 minuty smažíme. Až mrkev pustí trochu šťávy přidáme vodu a půlku kokosového mléka. Chvilku dusíme aby mrkev změkla, ale pozor aby se nerozvařila, tak 5 minut. Přidáme zbytek mléka a ještě tak 2 minuty mícháme. Stáhneme z ohně, ochutnáme a popřípadě dochutíme solí nebo cukrem. Nakonec posypem nasekaným koriandrem.



Srí lanské jehněčí curry:
na 4 porce

Všechny neobvyklé ingredience jsem koupil  tady.



  • 3\4 kila očištěné jehněčí plece
  • 10 curry listů, u nás se dají sehnat pouze sušené 
  • 2 zelené čili papričky
  • 3 velký cibule 
  • lžíce tamarindového koncentrátu
  • 200ml kokosového mléka
  • lžička kurkumy
  • sůl
Na směs koření:
  • lžíce nevařené rýže
  • lžíce semínek koriandru
  • lžička kmínu
  • semínka z dvou tobolek kardamonu
  • 2cm kousek skořice

Nejdřív připravíme koření. V pánvi nasucho směs za stálého míchání pražíme dokud rýže lehce nezhnědne a nezačne to vonět jako blázen... Pak přesypem do hmoždíře a utlučem. 
Maso nakrájíme na malé kostky. Cibul a čili nakrájíme na hrubo a dáme na olej do velkého hrnce. Přidáme curry listy a kurkumu a 5 minut smažíme. Přidáme osolené maso a opečeme ze všech stran do hněda. Přidáme připravenou směs koření, kokosové mléko a dusíme 10 minut. Mezitím rozmícháme tamarind v půl litru teplé vody a přilijeme do hrnce. Zamícháme a odkryté vaříme tak hodinu dokud není maso měkké.
Nakonec ochutnáme popřípadě dosolíme.


Curry bylo výborný. Kombinace koření, pálivosti a kyselosti tamarindu je supr.  Určitě zopakuji, už jenom proto že koření mi zbylo tolik že bych si mohl otevřít indickou závodku. Mrkvička byla taky výborná. Tu si do repertoáru taky zařadim, ale appam asi ne. Ne že by placky nebyly dobrý ale je to na dlouho a zas taková pecka to neni. Každopádně výzva super, a těšim se na další...




7 komentářů:

  1. The pictures are gorgeous! Good luck with the Indian bistro!
    :)
    Thanks for participating with me!

    OdpovědětVymazat
  2. Not even sure what language I am looking at here but the pics look great. I know what you mean about the bistro - all the spices at the Indian grocery were in large sizes.

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to skvěle :) Já na tuhle výzvu asi musím kašlat, protože tady přesně ty neobvyklý věci neseženu. Už se radši rovnou připravím na tu další výzvu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Meg: děkuju. S těma surovinama je to hold občas těžký.. každopádně další výzva bude určitě super..

    OdpovědětVymazat
  5. Taky potvrzuju, že to bylo výborný :)

    OdpovědětVymazat