15. února 2013

Žitný kváskový chléb


Jsem vrah, zabil jsem Arnošta a Bořka... Pevně doufám že Ctirad se mnou vydrží déle. Mluvím samozřejmně o kváskách. Arnošta jsem vypěstoval sám a snažil se ho vést třífázově. Upekl jsem z něho dva chleby odjel do německa a nechal ho zemřít...   Bořka jsem si vyzvedl v Šálku na kváskové akci od pana Cuketky a Maškrtnice. Chleby jsem z něj upekl tři a poté jsem vlivem nejspíš staré mouky a lehkého protažení cyklu nakrmení zabil i jeho... A tak jsem využil kváskové mapy (děkuji Tomášovi) a pořídil si Ctirada. Před chvílí jsem dopekl druhý chléb a pojistil se rozdáním kvásku dál. Mouku nakupuji čerstvou ve zdravé výživě a snažím se dodržovat týdenní cyklus pečení. Mám novou formu a spoustu dýňových semínek a vůbec velkou radost jak je chleba dobrej...

 A protože kvásek rozdávám dál a všichni se mě ptají na recept, tak tady je.
Peču celožitný chléb podle stránek kvaskovychleb.cz a jsem s ním naprosto spokojený. Je to v podstatě jednoduché a když si to člověk dobře naplánuje tak to ve výsledku není ani moc časově náročné...

Celožitný chléb:

  • 500g žitného kvásku
  • 500g žitné mouky
  • 250ml vody
  • lžička soli 
  • kmín, fenykl, koriandr, ořechy, dýňová semínka (co kdo chce)
Vše smícháme a krátce prohněteme. Necháme 20 minut v klidu. Poté prohněteme pořádně a dáme do moukou vysypané formy, kde necháme 2 hodiny kynout. Mezitím si roztopíme troubu na maximum (250°C).
Pečeme 20 minut, poté vyvětráme troubu a stáhneme teplotu na 180°C a pečeme dalších 40 minut. Chléb vyndáme z formy a necháme úplně vychladnout. Krájíme až po pár hodinách, jinak bude chleba mazlavý... Uchováváme zabalený v útěrce, kde vydrží v klidu i týden (pokud se tedy nesní dřív). 

Nechť má Ctirad dlouhý a na chleby bohatý život...


5 komentářů:

  1. A velikost formy je jaka? Diky.

    OdpovědětVymazat
  2. Ať Ctirad žije! :D Což mi trochu připomíná, že můj neznámý vojín v lednici už asi nebude k použití. Tvůj chleba je fakt pěknej :)

    OdpovědětVymazat
  3. 500g žitné ho kvasku? Není to nějak moc?

    OdpovědětVymazat