Po pár letech težké prokrastinace co se focení, psaní a publikování tady na internety týče, jsem si řekl že by bylo docela fajn v tom opět pokračovat (oukej taky mi to občas řekne i někdo jiný, a za to díky). Nebudu sem asi flákat recepty jak na bežícím pásu, ale chtěl bych dát alespoň jeden či dva měsíčně. Uvidíme.
Jo a Jenda se stal vegetariánem takže blog podle toho teď bude vypadat... Spousta zeleniny a dobrejch věcí bez masa. Juch.
No a co to tu máme pro dnešek. Byl jsem na dovolené v Gruzii a krom asi tak 2 tisíc chačapuri co jsme tam snědli jsme také měli khinkali. Jsou to takový malý rozkošný zakroucený knedlíčky. Plní se masem, bramborama nebo třeba houbama jako jsem to udělal já a jsou naprosto peckový. V Gruzii je mají v skoro každé restauraci v přepočtu asi za 8kč za kus, a to chceš. Já je navařil v rámci Gruzínského oběda pro kamarády a bylo to moc fajn posezení, díky!
Khinkali s houbovou náplní:
tak na 20 kousků
- 800g hladké mouky
- 400-500ml vody
- lžička soli
- 1 větší cibule, nadrobno
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1/2kg žampionů, nadrobno
- lžička koriandrových semínek, rozdrcený
- hrst koriandru a petrželky, nasekané
- sůl, pepř
Mezitím si uděláme houby. Na oleji zpěníme 5 min cibuli, přidáme česnek a koriandr a po minutě přidáme houby. 10 minut podusíme, přisipeme bylinky a necháme vychladnout.
Těsto si rozválíme a vykrájíme z něj, třeba, pomocí nějaké větší sklenice kolečka, která eště rozválíme tak na 3mm. A teď ta největší sranda. Okoukal jsem z internetů použití talířku pro jednodušší manipulaci a otáčení při smotávání, takže si položíme vyválené kolečko na talířek, doprostřed dáme lžíci náplně a úhledně smotáme do takovýho měšce, který zakroutíme a přimáčkneme aby se nám nerozlezl.
Vaříme 10-15 minut v osolený vodě a ihned podáváme posypané namletým pepřem. Anebo nastrkáme do mrazáku.
Jinak je Gruzie co jídla týče, a nejen jídla, naprosto skvělá. Sice ve všem hodně mouky ale taky spousta lilků, rajčat, ořechové pasty a skoro ve všem granátový jabka, oujé. Někdy třeba přihodim něco dalšího.
Hezký recept. škoda že dále nepřispíváte!
OdpovědětVymazatNEPLECHA NA PLECHU
Wow this was looking so delicious. Am gonna try this. thanks for sharing this.
OdpovědětVymazat