14. dubna 2013

Dubnová vázva The daring cook's - Aneb jak vykostit kuře...


Po třech měsících jsem tu opět s výzvou, Juch Juch. Minulé měsíce jsem vynechal, páč pro Leden a Únor byla výroba domácích klobás, a na to prostě nemám vybavení. A v Březnu byl domácí sýr. To jsem sice chtěl ale nějak se nenašel čas... Jsem lenochod a navíc když neni pro koho vařit tak mě to tolik neba, což nebyl případ dneška. Pozval jsem spolubydlící plný obav že se mi to nepovede a přinejhorším budou špagety. Obával jsem se proto že pro duben si pro nás Lisa připravila velkou výzvu a to kompletně vykostit kuře a připravit plněnou kuřecí roládu. Bud s předepsanou náplní a nebo si náplň vymyslet. Já si vymyslel takovou lehkou ricottovou, moc dobrou... 
Vykostit kuře jsem se nikdy netroufal, páč mi to přišlo jako velmi náročný kuchyňský počin, ale opak je pravdou. Dal jsem to hned na poprvé a docela i bez problémů... Popis vám zde vypisovat nebudu, ale přihodím video kde   názorně celý postup ukazuje Jacques Pepin.


Kuřecí Ballotine plněná ricottou:

  • Celé kuře
  • pár plátků másla
  • sůl, pepř
Na náplň:

  • 300g ricotty
  • 1 velké vajíčko
  • hrst nasekaných černých oliv
  • hrst nasekaných sušených rajčat
  • hrst nasekané jarní cibulky
  • hrst nasekané petrželky
  • 2 stroužky česneku nasekaný nadrobno
  • sůl, pepř




Všechny suroviny na náplň smícháme v misce a dáme stranou. Kuře si opláchneme a vykostíme podle videa. Maso osolíme opepříme a naneseme rovnoměrnou vrstvu náplně. Nacpeme jí i do nohou a zarolujeme. Svážeme provázkem (nití to opravdu moc dobře nejde, ale byl jsem rád i za ní takhle při neděli) a přendáme do pekáčku. Osolíme, opepříme a poklademe máslem. Pečeme v troubě na 180°c 30 minut přikryté alobalem a dalších 30 minut odkryté, nebo dokud není zlatá kůže. Jako přílohu jsem dal pečené brambory z rozmarýnem. Klasika která potěší...


Tohle jsou přesně ty výzvy, co mě děsně bavěj. Naučil jsem se něco o čem jsem si vždy myslel že je to strašně těžký. Teď budu vykošťovat kuřata na potkání :-) Akorát s tim svazováním budu muset něco udělat. Únosce by ze mě asi moc dobrej nebyl...










7 komentářů:

  1. When I saw your ricotta stuffing in the completed thread, my mouth started to water..so lush and creamy! I'm excited to try it in a ballotine soon! Your photos are beautiful and I'm so glad you enjoyed learning this skill! Thank you so much for taking part in my challenge..you certainly rocked it!

    OdpovědětVymazat
  2. That looks gorgeous - so need and professional - great job!

    OdpovědětVymazat
  3. I agree that your ricotta and sun dried tomato stuffing looks divine. Beautiful job!

    OdpovědětVymazat
  4. Your ricotta and sun dried tomato stuffing sounds so Mediterranean (that is sunny and bright) I'm sure that it tasted as good as it looks well done on this challenge. Cheers from Audax in Sydney Australia.

    OdpovědětVymazat
  5. Povedlo se ti to nadherne! Jak dlouho ti trvalo to vykostovani samotne? :) Mne se kuratko trosku roztrhlo... Takze budu muset zkouset znovu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, bál jsem se toho, ale nakonec mi to přišlo docela v pohodě. A i s neustálým koukáním na to video mi to nezabralo víc jak 15 minut...

      Vymazat