14. června 2012

Červnová výzva The daring cooks - Cannelloni


Tak tu mám další hotovou dobrotu z TDK. Tento měsíc hostila Manu z krásného italského blogu Manu`s Menu. A vybrala pro nás klasický italský recept, cannelloni. Jeden z druhů zapékané pasty, široké plněné roury. Úkol tedy zněl jasně: udělat domácí pastu, náplň, bešamel, zkompletovat a šup do trouby. Na výběr byly asi 4 náplně, já si vybral Cannelloni di Magro plněné špenátem a ricottou. Mouku jsem sice měl až za ušima, ale stálo to za to.

Nejdřív recepty na jednotlivé složky a nakonec kompletáž. 


Cannelloni:
recept je na 2 velký porce

Postup je stejný jako u těstovin co jsem dělal dřív, s tím rozdílem že plát na konci rozkrájíme na 8 obdélníků. A ty vaříme, postupně aby se neslepily, jednu minutu v osolené vodě. 



Náplň:
  • velký svazek špenátu
  • 200g ricotty
  • 1 vejce
  • 60g nastrouhaného parmazánu
  • pár strouhnutí muškatového oříšku
  • sůl, pepř
Špenát na minutu sblanšírujem v osolené vodě a ihned zchladíme aby nám zůstal krásně zelenej. Vymačkáme zněj co možná nejvíc vody a nasekáme. V míse smícháme špenát se sýry a vajíčkem, strouhnem oříšek, osolíme a opepříme. Dobře promícháme a prozatím schováme v lednici.

Bešamel:
  • 50g másla
  • 3 lžíce mouky
  • 250ml mléka
  • pár strouhnutí muškátového oříšku
  • sůl
Z másla a mouky uděláme řídkou jíšku do které postupně přilijeme mléko a řádně rozmícháme. Osolíme, přidáme muškátový oříšek a 10 minut provaříme.

Na dno zapékací misky rozprostřeme třetinu bešamelu. Na předvařené pláty umístíme lžící náplň, rozprostřeme, zarolujeme do úhledných trubek a skládáme vedle sebe na bešamel do misky. Překryjeme zbylým bešamelem a pořádně zasypeme strouhaným parmazánem. Pečeme 20 minut na 180°C plus 5 minut na 200°C aby nám povrch krásně zezlátnul. 


Domácí pasta mě baví, je stím sice trochu víc práce, ale výsledek rozhodně stojí za to. Cannelloni si někdy mile rád zopakuju třeba s jinou náplní.




10. června 2012

Risotto s divokým chřestem

¨

Kdo pozdě chodí... známe všichni. Na trhu půl hodiny před koncem toho už  moc nebejvá, ale já prostě nejsem raní ptáče. No o to více mě překvapilo že byl u jednoho stánku stále chřest a jako bonus chřest divoký kterej sem nikdajs nejedl. Koupil sem k němu taky moje oblíbený hnědý žampiony a hned po cestě domu mě napadlo udělat si risotto. 

Suroviny:
  • 100g kulatozrné rýže, nepropláchnuté (arborio, carnaroli)
  • malá cibule, na drobno
  • kousek másla
  • 1dc bíleho vína
  • 1/2 litr osoleného vývaru (kuřecí nebo zeleninovej)
  • velká hrst na kratší kousky posekaného divokého chřestu
  • hrst nastrouhaného parmazánu (já používám teda Gran Moravii) 
  • 3 hnědé žampiony
Na másle zesklovatíme cibulku, přidáme rýži obalíme v másle a podlijeme vínem. Necháme vyvařit a přidáme naběračku vývaru. Za postupného přilejvání vývaru a hlavně stálého míchání (z rýže se vybouchá co nejvíc škrobu a risotto je díky tomu krémovější) vaříme dvacet minut. Na poslední dvě minuty přidáme chřest aby se jenom lehce spařil. Nakonec, už mimo plotnu, posypem parmezán, který po chvíly do risotta zamícháme. Přidal jsem rozpůlené a na másle 15 minut opečené žampiony které jsem ke konci jen osolil a opepřil. 

Recept je to známej, ale pro mě je to asi nejoblíbenější jídlo z rýže vůbec. A s divokým chřestem, kterej je jemnej a moc dobrej je to prostě paráda. Jaro je prostě nejlepší!