30. prosince 2011

Thajské kari s tofu a lilky.


Hahá, tak konečně jsem se dokopal napsat recept na slibované kari z domácí pasty. Vařil jsem ho asi před třemi týdny po návštěvě v Sapě, kde jsem si nakoupil spoustu výbornejch surovin a nádobí, dobře se najedl a vůbec koukal jak puk jak je to tam supr. Na kari jsem si tam konkrétně koupil roztomilý thajský lilky, jasmínovou rýži do mého nového rýžovaru, šalotky a spoustu koriandru. Snažil jsem se ho tentokrát udělat z opravdu origoš surovin a myslím si že se i docela povedlo, i když pár lidí u stolu trošku brečelo kvůli pálivosti. Ale správné thajské kari prostě pálit musí. 


Suroviny na 4 porce:
  • 400g tofu na kostičky
  • 8 thajských lilků, rozčvtrcených (nebo jeden menší fialovej)
  • 2 šalotky na plátky (pokud nejsou, normální cibuli nedávat)
  • dvě lžíce kari pasty (kupovaná taky dobrá)
  • 600ml kokosového mléka
  • stonek citronové trávy, rozbouchnutý plochou stranou nože
  • 4 kaffirové listy (nemusí být, ale mražené maj v Thai Asian food shopu a sušené v M&S)
  • šťáva z půlky limetky
  • tak 2 lžíce rybí omáčky, plus na dochucení (pokud máte kupovanou pastu, tak pozor, sama o sobě bývá už dost slaná)
  • kdo chce, může dát i chilli papričku, ale já měl už dost ostrou pastu 
  • trocha oleje
  • spousta koriandru, nasekaného
  • jasmínová rýže jako příloha
Nejdřív si všechno pěkně nakrájíme a připravíme k ruce, protože pak už je to fofr :-) Ve woku na rozpáleném oleji necháme minutku rozvonět kari pastu. Přilijeme kokosové mléko. Přidáme tofu, lilky, kaffir listy a citronovou trávu. Dáme rybí omáčku a šťávu z půlky limetky a necháme tak 15-20 minut vařit dokud nejsou lilky měkké. Ochutnáme, popřípadě dochutíme omáčkou nebo limetkou a přisypeme koriandr. A ihned podáváme s připravenou jasmínovou rýží.


Tohle jídlo má tu výhodu, že si do něj každý může dát, co má rád. Jakékoliv maso, tofu, krevety a v podstatě i jakoukoliv zeleninu. A vždycky z toho bude dobrota, na které u některých jedinců vzniká závislost.

18. prosince 2011

Prosincová výzva The daring cooks - Čínské plněné knedlíčky Bao



Přiznám se bez mučení že The daring cooks začínám nák flákat. Tentokrát bylo za úkol udělat Cha sui, což je grilovaná vepřová panenka, marinovaná ve směsi koření a nějakého Shaoxing cooking wine. Z panenky se potom měla udělat směs a tou naplnit buďto pečené, nebo napařované knedlíčky. Do panenky se mi ale z důvodu užití pro mě dále neupotřebitelných surovin moc nechtělo, a tak jsem si vybral  houbičkovou náplň. Která byla určena primárně pro vegetariány. Tak se na mě nebudou v TDK zlobit :-)

Na knedlíčky:
tak 20 kousků

  • 240ml teplého mléka
  • pytlíček, 8gr sušeného droždí
  • 60g cukru
  • lžíce oleje
  • 2g soli
  • 420g mouky
Na náplň:
  • 400g směsi hub, nadrobno pokrájených (bílé nebo krémové žampiony, šitake, portobela, zkrátka co najdete v krámě :-)
  • 2 šalotky na drobno
  • lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • lžíce hoisin omáčky
  • lžička sezamového oleje
  • 60 ml zeleninového vývaru (já použil vodu z namáčení sušených šitake a posloužila výborně)
  • lžička kukuřičného škrobu
  • olej
Nejprve zaděláme těsto. Do teplého mléka rozmícháme cukr, sůl a olej. Přisypeme droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek, trvá to tak 10-15 minut. Poté směs přilijeme do prosáté mouky a vypracujeme těsto které tak 10 minut hněteme pomocí rukou dokud není krásně vláčné. Dáme do lehce naolejované misky přikryjeme a necháme tak 2 hodiny kynout. Nakynuté těsto rozdělím na dvacet kousků. Každý rozválíme na 7-8 centimetrovou placku. Doprostřed dáme lžíci směsi a tvoříme "krásné" knedlíčky.Necháme  eště 20 minut nakynout a potom vaříme v páře položené na pečícím papíře 12 minut.
Mezi kynutím si uděláme náplň. Ve woku rozhřejem olej, orestujem šalotky a přidáme houby. Vaříme do měkka a dokud se nevypaří většina vody z hub. Přidáme všechny omáčky a sezamový olej. Po chvíli přidáme škrob smíchaný s vývarem. A vaříme 2 minutky dokud se směs nezahustí. Necháme vychladnou a nacpem do knedlíčků.

Knedlíčky sou to pěkný a navíc i docela dobrý, ani příprava neni tak složitá jak se zdá. Ale jestli někdy vyzkouším i tu verzi z panenky tak je udělám méně sladké.  
Jo a doufám že do příště se  polepšim s datem postování, ale přes vánoce jsem na to prostě nějak neměl čas.


17. prosince 2011

Shortbreads s brusinkami a pistáciemi



Už od mala jsem před Vánoci pobíhal v kuchyni a pomáhal babičce při pečení cukroví; je to totiž jedna z mála věcí, co mě na vánocích opravdu baví. I když nejsem zrovna z nejšikovnějších, mám každý kus originál a kuchyně vždy po pečení vypadá jak po výbuchu... Ale tý vůni, když se peče a radosti ostatních, když se cukrovím cpou, se nic nevyrovná. A na reakce kamarádů, že sem divnej, že peču cukroví, jsem si už taky zvyknul... Baví mě péct každý rok něco nového a tak sem letos na Joy of Baking vyštrachal tento recept na shortbreads. A musim říct, že sou hrozně dobrý a máslový...

Ingredience:
tak na 40 shortbredů

  • 300g hladké mouky
  • půl lžičky soli
  • 226g másla, pokojové teploty
  • 135g cukru krupice
  • lžička vanilkového extraktu
  • 130g nesolených pistácií, nasekaných
  • 150g sušených brusinek, nasekaných 
Pomocí elektrického mixéru v misce utřeme máslo s cukrem a vanilkovým extraktem, tak aby bylo vše krásně hladké. Přidáme mouku, promícháme a přidáme brusinky s pistáciema. Pořádně promícháme ať jsou brusinky a pistácie všude v těstě rovnoměrně rozprostřené. Těsto rozdělíme na dvě části. Z každé uděláme podlouhlý kvádřík vysoký tak 2cm, zabalíme do potravinářský folie a dáme aspoň na dvě hodinky do lednice. Ztuhlé kvádříky krájíme na tak centimetrové plátky a skládáme na plech na pečící papír. Pečeme na 160°C 15-20 minut.




A abych trapně nepek jenom jedno cukroví, tak jsem napekl ještě stádo švédkejch zázvorovejch zvířatek. Pekl jsem je už loni, ale protože jsem eště neměl blog tak recept je tady u Lucie. A když bude před Vánoci čas uplácám možná i něco nepečeného...










1. prosince 2011

Červená kari pasta


Thajské curry u mě byla láska na první lžíci. Je tomu už ňákej pátek co jsem ho ochutnal poprvé a od té doby, když na něj dostanu chuť, tak musím buďto ihned vařit, nebo si na něj někam zajít. Ve vaření se postupně zlepšuju (aspoň si to samolibě myslím), od začátků, kdy mi stačila kupovaná curry pasta, kokosové mléko, kuře a nějaká zelenina, přes dříve neznáme věci, jako citronová tráva, kafírové listy, rybí omáčka apod., až po touhu udělat si curry pastu doma a z ní posléze vymazlené curry. K čemuž jsem se konečně dokopal. Vzhledem k tomu jak neuvěřitelně lehká záležitost to je, mají u mě asi kupované pasty už smůlu. Jediný problém jsou suroviny, ale pokud vyrazíte do Thai Asian Food Shopu na Francouzské 66, tak máte vyhráno. Ale nedoporučuji si brát moc peněz, jinak je tam všechny necháte, nebo teda mně se to aspoň stává. Mají tam totiž snad úplně vše, co se thajské a asijské kuchyně týče.

Navíc pasta se dá nadělat dopředu a zmrazit, mně se osvědčilo jí nastrkat do tvořítek na led a po kostičkách vylupovat do woku na jednotlivý currýčka... Takže kdo to má s curry hozený stejně jak já, tak směle do toho.

Kafírové listy tam sice nepatřej ale zároveň jsem vařil jeden moc dobrej thajskej salát a nějak se mi tam připletly.. 

ingredience:
recept je z closet cooking, kde je převzat z knížky The Big Book of Thai Curries (kdyby si tohle náhodou čet Ježíšek, tak hlásím že bych jí chtěl).

  • 15 malých sušených čili papriček
  • 1 limetka
  • 3 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • tak 10cm kousek galangalu (popřípadě zázvoru)
  • 2 stvoly citronový trávy
  • tak 5 kousků kořene koriandru
  • lžička bílého pepře (nejlépe celého)
  • 2 lžičky koriandrových semínek
  • lžička římského kmínu
  • lžíce krevetové pasty (neuvěřitelně smradlavá záležitost, jsou to totiž nasolený a rozložený krevety)
Je to jednoduchý. Papričky dáme do misky spolu se šťávou z limetky a necháme půl hodinky koupat. Mezitím si česnek, šalotky, kořen koriandru a citronovou trávu pokrájíme nadrobno. Galangal oloupeme a taky pokrájíme. Koření můžeme opražit na pánvi na sucho, aby se více rozvonělo. Potom všechno naházíme do hmoždíře nebo food procesoru (což jsem udělal, ale stejně jsem dodělal v hmoždíři), přidáme papričky i se šťávou, krevetovou pastu a rozmašírujem na pastu. Tadááá - curry pasta je na světě!

Recept co s ní, bude brzo následovat a když nebudu línej, tak časem i recepty na jiný curry pasty (zelená, žlutá, panang...)