18. dubna 2011

Dubnová výzva The Daring Cooks - Bramboračka v kmínovém chlebu



Pro začátek krátké vysvětlení co jsou The Daring Cook's.
Na stránkách http://thedaringkitchen.com/ je přihlášena velká skupina "bláznů" do pečení a vaření jako jsem já. A každý měsíc jeden člen zadá výzvu kterou musí všichni do daného dne uvařit, nafotit a zveřejnit. Je to zábava s toho důvodu že na stránkách jsou sdruženi lidé z celého světa a tak jsou recepty dost různorodé a zajímavé.  Duben hostila RenataLacerda s výzvou jedlích nádob, úkol byl vyrobit něco jedlého (misku z chleba, salátu, nudlí, rajčete, dýně a nevim čeho eště..) a to naplnit další dobrotou... Já jsem zvolil českou klasiku, domácí chleba plněný poctivou bramboračkou...
A jak nato..

Kmínový chléb z podmáslí
(recept je z knihy Chléb v hlavní roli od Mileny Volfové)

v mém případě na 3 menší bochníky

  • 30g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 350g hladké mouky
  • 150g žitné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 100ml vlažného mléka
  • 200ml podmáslí
  •  osolená voda na potření


Z droždí, cukru, lžíce mouky a trošky vlažného mléka zadělat kvásek a necháme v teple asi 20 minut vzejít.
Ve vetší míse promícháme obě mouky, sůl, kmín, vzešlý kvásek a postupně přiléváme mléko a podmáslí. Vypracujeme hladké těsto a asi pět minut hněteme.
Z vypracovaného těsta uděláme kouli, dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a šoupnem kynout do tepla asi na hodinu.
Vykynuté těsto znovu propracujeme a vytvoříme tři krásný malý bochníky, které položíme na plech vysypaný hladkou moukou. A necháme další půlhodinku kynout.
Troubu si předehřejeme na max. (v mém případě 230 °C ale nejlépe 250 °C). Bochníky potřeme osolenou vodou a pečeme v rozpálené troubě asi 10 minut. Poté snížíme na 190 °C a pečeme dalších 40 minut. Během pečení eště dvakrát potřeme slanou vodou.


Bramboračka s houbami

  • 1,5l vody
  • 4 velké brambory
  • 1 mrkev, petržel, malý kousek celeru
  • máslo a mouka na jíšku
  • dvě hrsti lesních hub (nejlépe čerstvých, ale z mrazáku posloužej stejně dobře)
  • stroužek českého česneku  
  • sůl, majoránka, kmín 
  • petrželka kudrnka

Nejdřív si z másla a mouky uděláme lehce tmavou jíšku. Potom dáme do osolené vody vařit oloupané na kostičky nakrájené brambory přidáme kořenovou zeleninu, kmín a majoránku. Po chvilce vaření po částech zahustíme jíškou a půl hodiny vaříme. Pak přídáme houby, pokud máme čerstvé tak je nejdřív podusíme na másle a pokud máme mražený tak je, teda aspoň já, už podušený máme. Nakonec přidáme stroužek česneku a popřípadě dochutíme solí a pepřem. Před podáváním posypeme petrželkou. 


 Kompletáž je jednoduchá. Skrojíme vršek chleba, vydlabeme co nejvíc to de a naplníme polévkou.. No a pak už si jen užíváme českou klasiku která pohladí...  
Každopádně už se těším na další výzvu kde bude doufám něco světového a méně známého...